Εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 06/04/2016 – 18:45

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ Ο, ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ…

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ» ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Πέρα από κάθε έλεγχο έχει ξεφύγει πλέον η χαοτική κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη, με τις αρχές να αδυνατούν να συνετίσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κάνουν στην κυριολεξία ό,τι θέλουν…

Ο άτυποι καταυλισμοί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όχι μόνο δεν αδειάζουν αλλά έχουν μετατραπεί σε πεδία επικίνδυνων εντάσεων με άγνωστη κάθε φορά κατάληξη.

Οι εξαθλιωμένοι αλλοδαποί έχουν φτάσει στα όρια τους, ωστόσο δεν δέχονται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές και αρνούνται πεισματικά να μετακινηθούν οικειοθελώς σε κέντρα φιλοξενίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει –ορθώς- ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βία σε κατατρεγμένους ανθρώπους και θα επιδιώξει μέσω της πειθούς και της ενημέρωσης να εκκενώσει τις δύο πολύπαθες ζώνες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προσπάθειες ειρηνικής αποσυμφόρησης πέφτουν στο κενό. Οι πρόσφυγες έχουν φτάσει στο σημείο να «κραδαίνουν» τα ίδια τους τα παιδιά προς τους ένστολους, να αυτοπυρπολούνται, να καταλαμβάνουν δρόμους και σιδηρόδρομους, δηλώνοντας αποφασισμένοι για όλα.

Όλη αυτή η σύγχυση έχει οδηγήσει σε ένα απερίγραπτο αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με την παρέμβαση εισαγγελέα, κάτι που ζήτησαν, άλλωστε, οι αξιωματικοί του Λιμενικού βλέποντας πως ο αναβρασμός των προσφύγων οδηγεί πια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που υπερβαίνει κατά πολύ τις μετρημένες δυνάμεις τους.

Εικόνες ντροπής στον Πειραιά

Μεγάλη ένταση επικράτησε χθες το μεσημέρι στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να προχωρούν σε καθιστική διαμαρτυρία, έπειτα από την ενημέρωση που κυβερνητικό κλιμάκιο ότι πρέπει να αποχωρήσουν από το σημείο.

Κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν και ένας από τους μετανάστες σε έξαλλη κατάσταση δεν δίστασε να πάρει το παιδί του στα χέρια – ένα βρέφος μόλις μερικών εβδομάδων – απειλώντας να το πετάξει στους λιμενικούς.

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα έκανε λόγο για «απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος», επισημαίνοντας ότι έχει διαταχθεί έρευνα για το περιστατικό.

Άλλοι έβαλαν μπροστά τα μωρά τους για να εμποδίσουν τους αρμόδιους να απομακρύνουν τις σκηνές που έχουν στηθεί στο λιμάνι τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ενημέρωση που έγινε νωρίτερα από τρεις γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι εγκλωβισμένοι να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ωστόσο έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Φωνές και έντονες διαμαρτυρίες συνέθεταν τις σκηνές χάους στο σημείο. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφεραν, υποστηρίζοντας ότι σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Οι ίδιοι επέμεναν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ενημέρωσή τους έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, που ζήτησαν την απομάκρυνση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

Στο σημείο βρίσκονταν, ακόμη, ο αρχηγός του λιμενικού, ο δήμαρχος Πειραιά, εκπρόσωποι Σύρων και Πακιστανών που βοηθούσαν στην μετάφραση, καθώς και μέλη της Πανπειραϊκής Πρωτοβουλίας των εθελοντών.

Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ βρέθηκαν για μια ακόμη ημέρα πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κανένας δεν επιβιβάστηκε σε αυτά.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη πύλη βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων από το σύνολο των περίπου 5.000 ατόμων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Μικρής έκτασης ένταση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκε και λίγο αργότερα, με αφορμή τη σειρά προτεραιότητας στο μεσημεριανό συσσίτιο σημειώθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.

Και σε αυτή την περίπτωση, υπήρξε άμεση επέμβαση του Λιμενικού που τερμάτισε έγκαιρα τέλος στο επεισόδιο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή προσαγωγές.

Ωστόσο, τα νέα έκτροπα έχουν προβληματίσει πολύ τους αξιωματικούς του Λιμενικού, που ζητούν εισαγγελική συνδρομή για τη μετακίνηση προσφύγων από τον Πειραιά αλλά και την απομάκρυνση από το λιμάνι των «αλληλέγγυων» ή όσων ατόμων δεν έχουν θεσμικό ρόλο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΑΕΛΣ) Δημήτρης Σαϊτάκης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε κάποια επιχείρηση σύλληψης αυτών των ατόμων, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει το γενικό ξεσηκωμό των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλης ανέφερε πως η παραμονή των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ακτοπλοϊκό έργο, ωστόσο εν όψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης επιβατικής κίνησης τίθεται θέμα ασφάλειας.

Αναρχία στην Ειδομένη

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ειδομένη, όπου οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στην τοπική κοινωνία με τις διαδηλώσεις τους.

Υπό κατάληψη παραμένει για έκτη ημέρα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του κόμβου Πολυκάστρου, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα και μπλοκάρουν τη διέλευση των φορτηγών, τα οποία κινούνται από παρακαμπτήριους δρόμους. Αντίθετα, ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία διέρχονται κανονικά από το σημείο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται για 19η μέρα η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευση στα Σκόπια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες και μέσα στον καταυλισμό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, των προξένων της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.

Μετά από όλα αυτά, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης κατέθεσε στην εισαγγελία Κιλκίς μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και σωρεία άλλων αδικημάτων.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, αν και τους τελευταίους 20 μήνες, ο Δήμος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, όντας αποδέκτης αυξημένων ροών, εντούτοις εδώ και 3 μήνες σημειώνονται «αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά γεγονότα που οδηγούν στην εκτράχυνση της προσφυγικής κρίσης στον Δήμο Παιονίας».

«Σημειωτέον δε», τονίζεται στην αναφορά, «ότι η παρεμπόδιση αυτή, ως επί το πλείστον, υποκινείται και είναι καθοδηγούμενη είτε από αλληλέγγυους ακτιβιστές, άγνωστης προελεύσεως, είτε από άτομα που δηλώνονται ως μέλη ΜΚΟ».

Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και οι εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος των δημοτών, με πρόσφατο περιστατικό την εισβολή, σε χώρο στην Ειδομένη όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις κλοπές κυρίως οικόσιτων ζώων.

Τέλος, ο δήμαρχος Παιονίας εγείρει ζήτημα για την υγεία όλων όσοι βρίσκονται στην περιοχή, αφού καταγγέλλει ότι «οι συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης των προσφύγων είναι τραγικές και απαράδεκτες και η απουσία οργάνωσης και υγιειονομικής επιτήρησης, είναι εμφανέστατες».

Έκρυθμο κλίμα σε Χίο Λέσβο

Έκρυθμο είναι το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης και κατ’ επέκταση επαναπροώθησης περισσότερα από 6.000 άτομα.

Στη Χίο, η αποβάθρα του λιμανιού είναι χωρισμένη στα δύο, μετά την τοποθέτηση συρματοπλέγματος που διαχωρίζει τη χερσαία ζώνη σε δύο πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα δένουν τα πλοία, ενώ στο δυτικό παραμένουν περίπου 250 πρόσφυγες που «απέδρασαν» από το hotspot του νησιού την περασμένη εβδομάδα.

Από τον αρχικό αριθμό όσων έφυγαν, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενα μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι.

Καζάνι που βράζει θυμίζει και το κέντρο κράτησης μεταναστών της Μοριάς στη Μυτιλήνη, μετά και την απόπειρα αυτοκτονίας που επιχείρησε να κάνει μετανάστης.

Ο Πακιστανός ανέβηκε σε στύλο ηλεκτροφωτισμού και απειλούσε να βάλει τέλος στο δράμα που ζει, φωνάζοντας για την ελευθερία του αλλά και την μη επαναπροώθηση του στην Τουρκία.

Οι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης καθώς και πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο σημείο προκειμένου να αποτρέψουν τον μετανάστη να προβεί στο μοιραίο, στόχος που τελικά επετεύχθη.

Στο μεταξύ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα από μικρή ομάδα μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν, η καθιστική διαμαρτυρία που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια, ζήτησαν να απελευθερωθούν και να μην απελαθούν στην Τουρκία.

Μείωση ροών

Μειωμένες εμφανίζονται το τελευταίο 24ωρο οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης μέτρησε 68 νέες αφίξεις, 55 στη Χίο, 12 στην Κω και μία στη Σάμο. Οι καταμετρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια ανέρχονται σε 53.042.

Στο μεταξύ, μετανάστες στη Χίο, κυρίως Ιρακινοί και Πακιστανοί, ανακάλεσαν τις αιτήσεις ασύλου και επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις Αρχές αυτό ενδεχομένως δείχνει τη μεγάλη πίεση υπό την οποία κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις. Αύριο, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη επιχείρηση επαναπροώθησης περίπου 200 μεταναστών στην Τουρκία από την Κω, τη Σάμο και Μυτιλήνη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης: Δεν θέλουν να φύγουν από τον Πειραιά οι πρόσφυγες

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...