Εκτός μνημονίου η Κύπρος – Ελεύθερη μετά από τρία χρόνια

Εκτός μνημονίου η Κύπρος – Ελεύθερη μετά από τρία χρόνια

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 07/03/2016 – 22:40

Εκτός μνημονίου η Κύπρος – Ελεύθερη μετά από τρία χρόνια

Τέλος το μνημόνιο για την Κύπρο μετά από τρία χρόνια «σκληρής» δημοσιονομικής προσαρμογής και ενός «κουρέματος» καταθέσεων ύψους 8δις. ευρώ.  Ένα μνημόνιο με αρχή και τέλος είχε η Κύπρος, που μετά από μία «σκληρή» τριετή προσαρμογή, τώρα βρίσκεται και τυπικά ένα βήμα πριν την απελευθέρωση από τον ζυγό των δανειστών.  Για την Κυπριακή Δημοκρατία η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς βρίσκεται στο τέλος του δρόμου της λιτότητας και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξε την επιθυμία της για έξοδο  από το πρόγραμμα προσαρμογής. Κανονικά το κυπριακό πρόγραμμα, με την Ευρώπη λήγει στις 31 Μαρτίου 2016 και τον Μάιο ολοκληρώνεται η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της Μεγαλονήσου, ο υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κατά την διάρκεια του Eurogroup, έκανε μία αναφορά στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποίησε η Κύπρος μέσα στα χρόνια του μνημονίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,  ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να επιστρέψει στις «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Έξοδος από το μνημόνιο μέσω… «Twiter»!

 Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο επιβεβαιώθηκε  μέσω «τον  ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη. «Η Κύπρος εκτός μνημονίου (…) Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου.

 Η κρίση χτύπησε δυνατά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αναγκάζοντας την να μπει σε μνημόνιο και να δανειστεί περίπου 7,2 δισ. ευρώ, από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Αν και το επιτόκιο ήταν χαμηλό στο 1%, το πρόγραμμα περιλάμβανε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων 8 δισ. ευρώ το 2013. Μετά από τρία χρόνια συνεχών μεταρρυθμίσεων στο τέλος του 2015 η κυπριακή Οικονομία σχεδόν εκμηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι τράπεζες βελτίωσαν την κεφαλαιακής τους κατάσταση και το δημόσιο εξέδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,25% το οποίο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τις διεθνείς αγορές. Η Κύπρος βγαίνοντας από τα μνημόνια, θυσιάζει την τελευταία χαμηλότοκη δόση των 275 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ESM), ενώ δεν θα χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα χρηματικά διαθέσιμα του προγράμματος, που είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Το τέλος του μνημονίου ανακοινώσε το ΔΝΤ

Ανακοίνωση για το τέλος του Κυπριακού μνημονίου εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ). Μετά από αίτημα της Κυπριακής κυβέρνησης, να τερματίζει το πρόγραμμα στήριξης  της μία εβδομάδα πριν από την καθορισμένη προθεσμία, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι,  «Θα ήθελα να συγχαρώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο είχε αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αντιστροφή της πορείας της (κυπριακής) οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια»

Η Κύπρος κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ, ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δημοπράτησε επιτυχώς ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ τους τελευταίους 21 μήνες. Όπως αναφέρει στην συνέχεια, «το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον πολύ πιο στέρεο και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνεται, δημιουργώντας περιθώριο για πιο παραγωγικό δανεισμό. Η δημοσιονομική θέση αποκαταστάθηκε σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος κινείται τώρα σταθερά πτωτικά». Τέλος, κάλεσε την Κύπρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ελέγχους  και μετά το μνημόνιο προανήγγειλε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, που πραγματοποίησε σειρά επαφών δήλωσε πως  η Κύπρος «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς ακόμη και μετά την έξοδο της από το μνημόνιο».

Δηλαδή και εκτός μνημονίου, οι δανειστές θέλουν να κάνουν τουλάχιστον δύο ελέγχους τον χρόνο.  Οι τροικανοί της Κύπρου θα επιστρέφουν στο νησί δύο φορές τον χρόνο αντί για τέσσερεις, ώστε να διατηρούν μία καλή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση, ώστε η κυπριακή Οικονομία, να μην κάνει βήματα προς τα πίσω.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...