Ελάφρυνση χρέους: Οι καλοί, οι Γερμανοί και οι άσχετοι…

Ελάφρυνση χρέους: Οι καλοί, οι Γερμανοί και οι άσχετοι…

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι προ των πυλών. Είναι δέσμευση του Eurogroup, προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ και απόλυτη προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας στους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με διεθνούς φήμης οικονομολόγους. Όμως, παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, έχουν ζητήσει συμφωνία για το χρέος πριν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα, συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ, το αναπτυξιακό σχέδιο και την μορφή της εποπτείας,  έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές που μπορεί να φέρουν καθυστερήσεις.  

Στην Γερμανία η περαιτέρω ελάφρυνση, δεν είναι καθόλου εύκολο θέμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μπορεί να είναι σοσιαλδημοκράτης, αλλά είναι σε συγκυβέρνηση με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που θεωρούν ότι μία νέα μείωση του χρέους, θα ήταν κακό παράδειγμα για τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

 Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα ο χάρτης της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά, της ανάγκης για ελάφρυνση του χρέους, είναι το ΔΝΤ, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η Ελλάδα. Το ΔΝΤ μάλιστα, έχει τονίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν αποφασιστεί ένας αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης. Η ΕΚΤ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελάφρυνση του χρέους, θα πυροδοτούσε σημαντικές θετικές εξελίξεις για την ελληνική Οικονομία, όπως νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και διευκόλυνση της χώρας στην άντληση μακροπρόθεσμα βιώσιμης χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Με λίγα λόγια, ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες και αιματηρές θυσίες, την περίοδο των μνημονίων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να μας εμπιστευτούν οι επενδυτές. Φοβούνται το τεράστιο χρέος και μόνο όταν αυτό ελαφρυνθεί, θα μας δανείσουν με «φτηνά» επιτόκια. Η Κομισιόν, είναι υπέρ της μείωσης, αλλά δεν είναι και πολύ φανατική, δεδομένου ότι πρόκειται για πολιτικούς και δεν θέλουν να πάνε κόντρα στη Γερμανία και τους συμμάχους της. Σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση, οι θέσεις της υπέρ της ελάφρυνσης, είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί από τους θεσμούς, αλλά δεν συμμετέχει στις «υψηλές» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πιστωτές, όπως το «Washington group». Οι δανειστές συνεχίζουν στην λογική, όπως και στα μνημόνια, να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους και μετά να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα.

 

Απέναντι στην προσπάθεια για την μείωση του βάρους της ελληνικής Οικονομίας, είναι κατά κύριο λόγο η Γερμανία με συμμάχους χώρες από την κεντρική Ευρώπη. Ανάμεσα σε άλλους, είναι οι Φιλανδοί (η πρώτη χώρα που ζήτησε και έλαβε ενέχυρο για να δανείσει την Ελλάδα!), η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.

 

Σε ανάλυση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, επισημαίνεται ότι  «το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον μεγάλους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό. Και το ίδιο ισχύει και για μια “στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών”, που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης».

 

Τώρα πια, «εάν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόσκομμα, η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την πρώτη μέρα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, που οι ηγέτες της Ελλάδας – κυρίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής των οικονομικών του, Ευ. Τσακαλώτος – θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών τους…

 

Αλλά, όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες διαφορετικές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβάλει οι πιστωτές – καθώς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα – αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους της χώρας».

 

Πρόβλημα είναι και η «περίεργη» στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  Ο ανταποκριτής του σταθμού στη Σόφια, όπου  την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε το Eurogroup, μεταδίδει ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισόν, Πιερ Μοσκοβισί του είπε πως «η ΕΕ πιστεύει πως τα μοντέλα της είναι ακριβέστερα, αλλά υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμής του χρέους όπως αρχικά προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μέρ».

 

Για τον Γάλλο υπουργός λέει ότι του είπε πως ελπίζει να πείσει τα άλλα κράτη-μέλη για το γαλλικό μοντέλο που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η Ελλάδα θα πληρώνει μεγαλύτερες δόσεις στους δανειστές αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν πέφτει η ανάπτυξη.  Πρόκειται για μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια.

 

Τέλος, το αμερικανικό ρεπορτάζ εξηγεί ότι ενάντια στη γαλλική πρόταση, είναι χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία που αντιπροτείνουν  ετήσιους ελέγχους της Οικονομίας και η ελάφρυνση να χρειάζεται την έγκρισή τους κάθε χρόνο. Ο λόγος που επιμένει σε αυτό το μοντέλο το Βερολίνο, είναι ότι κάτι τέτοιο δίνει μεγάλη δύναμη στους δανειστές και θα αναγκάζει τις ελληνικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την ακραία λιτότητα. Θεωρούν ότι η λιτότητα έκανε καλό στην Οικονομία και τα μέτρα βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009. Όμως, φαίνεται να αδιαφορούν για τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων για των ελληνικό λαό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330422-Elaphrynse-chreoys-Oi-kaloi-oi-Germanoi-kai-oi-aschetoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...