Ελάφρυνση χρέους, αλλιώς χρεωκοπία, προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!

Ελάφρυνση χρέους, αλλιώς χρεωκοπία, προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος του ελληνικού χρέους,  σημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής! Στην τριμηνιαία έκθεσή του, τονίζει ότι η ελάφρυνσή του είναι αναγκαία  διότι  πρόκειται να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021! Συγκεκριμένα, αν δεν μειωθεί τώρα, με τις συζητήσεις για την πολιτική διαπραγμάτευση, στο κλείσιμο του τρίτου μνημονίου, τότε  στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές  τόκων  θα φτάνουν στο ποσό των 84,3 δις ευρώ και αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει! 

 

 

Στην έκθεση επικαλείται τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που δείχνουν ότι οι πληρωμές τόκων θα εξελιχθούν  ως εξής:

 

  • 2020   6,5 δις ευρώ

  •  2021  11 δις ευρώ

  • 2022   24,5 δις ευρώ 

  • 2023   17,5 δις ευρώ 

  • 2024   13,6 δις ευρώ 

  • 2025     9 δις ευρώ 

  • 2026     8,6 δις ευρώ

 

Για την έξοδο από το μνημόνιο αναφέρεται ότι «η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης. Ακόμα και η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)». 

 

Σύμφωνα με το ΓΠΒ,  την πενταετία 2017-2022 η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επενδυτικά κεφάλαια ύψους  100 δις ευρώ! Σύμφωνα με την ανάλυση «η αναμενόμενη ανάκαμψη κινδυνεύει να απογοητεύσει ή να διακοπεί αν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και αν δεν γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».

 

Οι συντάκτες της έκθεση επισημαίνουν ότι «παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι υψηλοί συντελεστές – αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες- λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και ενισχύουν την “έξοδο” των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν». 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308547-Elaphrynse-chreoys-allios-chreokopia-proeidopoiei-to-Grapheio-Proypologismoy-tes-Boyles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...