Ελαφρύνσεις και «μαξιλάρι» πολλών δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα

Ελαφρύνσεις και «μαξιλάρι» πολλών δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα

Η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα στο μέλλον

Μεγάλες ελαφρύνσεις χρέους και «μαξιλάρι» ρευστότητας πολλών δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης! Η προοπτική μίας καλής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου, έχει αλλάξει το κλίμα και στην Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι  δημοσίευμά της «Bild» η οποία  επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε σε επίπεδο Eurogroup, γράφει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει: Παράταση ωρίμανσης για τα παλαιά δάνεια από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) κατά τουλάχιστον τρία χρόνια, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων τους.  Η Ελλάδα θα λάβει περί τα 5 δις ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά, θα συνεχιστεί η ενισχυμένη παρακολούθηση της  εφαρμογής των συμφωνηθεισών με την ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, ο οποίος όμως όπως έλεγαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καμία περίπτωση δεν θα ισοδυναμεί με επιβολή κυρώσεων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα 15 δις ευρώ από το πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να εγγυηθούν την φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους.

«Πράσινο φως» από τον ESM για τη δόση του 1 δις ευρώ

Την αποδέσμευση 1 δις ευρώ, το οποίο θα εκταμιευτεί τις επόμενες ημέρες από την Ελλάδα ενέκρινε εχθές το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM. Πρόκειται για τη δεύτερη υποδόση, της τρίτης δόσης, του τρίτου και τελευταίου ελληνικού προγράμματος. Η πρώτη υποδόση ήταν 5,7 δις ευρώ και εκταμιεύτηκε μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕSM προς την Ελλάδα στη βάση του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ του συνολικού δανείου. Ο ESM και ο EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα).

Για την θετική απόφαση εξετάστηκαν η πρόοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM συνεδρίασε και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά υπήρχε μία διαφορά στις πληρωμές προς ιδιώτες, που σύμφωνα με πληροφορίες έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ. Η διαφορά καλύφθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση του ESM, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταγράψει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ESM επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σεντένο: Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε σχετικά ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις. Ένα ακόμη ορόσημο που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ολοκληρώθηκε και επιτρέπει στον ESM να εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε. Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας για την έξοδο από το πρόγραμμα».

Τσίπρας: Η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα στο μέλλον

Στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε το πρωί τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να αναφέρεται στην ελληνική πρόοδο και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Με αφορμή το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος αποτελεί μια δίκαιη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του.

Στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αναμένουμε τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος που θα σημάνουν την οριστική και διαρκή έξοδο της χώρας στις αγορές. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε ιστορική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της το παρελθόν.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, μετά  τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. τόνισε ότι Ελλάδα και Ε.Ε. ήδη εργάζονται για τη συμφωνία ολοκλήρωσης του προγράμματος στο Eurogroup του Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία για τα μέτρα για το χρέος, για το τι θα είναι τα μέτρα σε όρους μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους», ανέφερε. Στη συνέχεια, θύμισε ότι ήδη «υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και το τι μπορεί να γίνει» και, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται η ανάγκη «να έχουμε εμπροσθοβαρή μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει με αξιοπιστία στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, « οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως θα έλεγα πως η στάση όλων των πλευρών είναι εποικοδομητική, έτσι ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας», τόνισε.

Γενικότερα για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας, είπε ότι «επέστρεψε πέρυσι στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη, έτσι φέτος περιμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 2% και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη. Όπως θυμάστε, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρωτοβουλία Νέα Αρχή για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες για την Ελλάδα σε όρους διαθέσιμων κεφαλαίων της Ε.Ε., παρέχοντας επίσης πολλή τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της απορρόφησης. Βλέπουμε ότι από τα 35 δις ευρώ που επιστρατεύθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει 16 δις και, μέσα σε δυο χρόνια, η Ελλάδα μετακινήθηκε από ένα από τα χειρότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε ένα από τα καλύτερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων».

Για μία ιστορική στιγμή της Ελλάδας, καθώς είναι η τελευταία φορά που ψηφίζονται μέτρα, δεδομένης της προσεχούς εξόδου από τα μνημόνια, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε, η Ελλάδα τελειώνει με τα προγράμματα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Προχωρήσαμε σε δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και στο τέλος πιστεύω πως ο ιστορικός του μέλλοντος και ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία ύστερα από μια πενταετία προγραμμάτων και πετύχαμε επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να έχουμε υπεραπόδοση», υπενθυμίζοντας στη συνέχεια, ότι η χώρα μας προσφάτως δέχτηκε συγχαρητήρια από τον Ζαν  Κλοντ  Γιούνκερ για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών  κονδυλίων.

Ρέγκλινγκ: Τερματίζουμε τον Μαραθώνιο – Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

 Είμαστε στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, αλλά μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη τις επόμενες λίγες ημέρες, ήταν το μήνυμα, έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, από το συνέδριο του Economist.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου εστιάζοντας στη δόση για το αποθεματικό ασφαλείας και στο ζήτημα του χρέους. Το αποθεματικό, θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδος για μεγάλο διάστημα μετά το έτος και θα πείσει τους επενδυτές πως η Ελλάδα διαθέτει πολλά χρήματα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Για την ελάφρυνση χρέους επεσήμανε ότι θα στηριχθεί στις αποφάσεις του Eurogroup και θα περιλαμβάνει την επέκταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του EFSF, τη ρύθμιση τόκων των δανείων του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) στην Ελλάδα και την εξαγορά των ακριβών δανείων άλλων πιστωτών, εννοώντας το ΔΝΤ.

Για τα δάνεια, είπε ότι «αν και είμαστε υπομονετικός δανειστής θέλουμε να πληρωθούμε μια ημέρα», για να προσθέσει ότι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα πάψει τον Αύγουστο.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι  μετά το Μνημόνιο η εποπτεία της Ελλάδος θα είναι σφικτή και ολοκληρωμένη και πιο αυστηρή σε σχέση με τις άλλες χώρες που εξήλθαν προγράμματος. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κατά και μετά την υλοποίηση του προγράμματος», είπε.

Χουλιαράκης: Έξυπνη μείωση φόρων στο πρόγραμμα της κυβέρνησης

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είπε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να υπάρξει πισωγύρισμα στο δημοσιονομικό πεδίο με το πρόγραμμα, για προσθέσει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα το ξέρουν αυτό. Μάλιστα, επεσήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομικό χώρο για μια έξυπνη μείωση φόρων.

Αναφέρθηκε στο αποθεματικό ασφαλείας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έως και 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος και το τοποθέτησε στα 18 δις ευρώ. Για την ελάφρυνση του χρέους,  είπε πως το πακέτο των μέτρων βρίσκεται υπό παραμετροποίηση, αλλά είναι υπό συζήτηση και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα.

Θεσμοί: Χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους

Κοινό μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ στο κουαρτέτο κατά τη Συζήτηση στο συνέδριο του Economist.   Ο Φίλιπ Γκέρσον, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ τόνισε  ότι «Υπάρχει πρόοδος αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, χωρίς πολλά «αν» και «αλλά». Χρειάζεται εμπροσθοβαρής και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Κοστέλο: Αξιολογήσεις και όχι νέο «πρόγραμμα»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν  Κοστέλο, , επανέλαβε ότι «Η Ελλάδα θα έχει ενισχυμένη εποπτεία η οποία θα επανεξετάζεται με τρίμηνες αξιολογήσεις η οποία θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν πλέον προαπαιτούμενα και ασφυκτικές προθεσμίες. Η ΕΕ τάσσεται υπέρ σημαντικών εμπροσθόβαρων μέτρων για το χρέος αλλά θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Ντρούντι: Συμφωνία για βιώσιμο χρέος

Χρειάζεται μια δίκαιη συμφωνία για το χρέος και την Ελλάδα, είπε ο Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ). «Η συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα για μια πιο μακρά περίοδο. Η εποπτεία θα είναι καθοριστικό στοιχείο για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334658-Elaphrynseis-kai-maxilari-pollon-disekatommyrion-gia-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...