Ελιξήριο ζωής για …σκύλους!

Ελιξήριο ζωής για ...σκύλους!
Εδώ και 10.000 χρόνια είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Ωστόσο μία από τις δυσκολίες αυτής της σχέσης είναι η σύντομη διάρκεια ζωής ενός σκυλιού.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ θέλουν να δουν αν μπορούν να δώσουν στα συμπαθή αυτά τετράποδα μερικά ακόμη χρόνια ζωής.

Ο Ματ Κέμπερλεν και ο Ντάνιελ Προμισλόου εργάζονται πυρετωδως για να ελέγξουν αν η ραπαμυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως σε μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων οργάνων, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός σκυλιού.

«Δεν είναι μόνο η διάρκεια ζωής που παρατείνεται αλλά και πολλές άλλες λειτουργιες οι οποιες σχετίζονται με την ηλικία σε βελτιώνονται με την ραπαμυκίνη.Ετσι η καρδιακή λειτουργία βελτιώθηκε, ο καρκίνος φαίνεται να καθυστερεί, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και η γνωστική λειτουργία βελτιώνεται» τονίζει ο Ματ Κέμπερλεν αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο Παν. της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Kέμπερλεν, το φάρμακο λειτουργεί στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει το ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα του σώματος αναπαράγονται ενώ παράλληλα αυξάνουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Αν η ραπαμυκίνη αποδειχθεί αποτελεσματική σε σκύλους, μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα και σε ανθρώπους.

Ο Κέμπερλεν λέει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. «Αυτή είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την προώθηση της υγείας από το να περιμένουμε οι άνθρωποι να αρρωστήσουν και να θεραπευτούν αφού αυτό συμβεί».

Ο Ντάνιελ Προμισλάου λέει ότι η παράταση της ζωής ενός σκύλου είναι ένας λόγος για να δοκιμάσουν το φάρμακο στους σκύλους.Υπάρχει επίσης και μια ισχυρή επιστημονική αιτιολόγηση.

«Ένα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα για τα σκυλιά είναι ότι πρόκειται για το είδος με την μεγαλύτερη ποικιλια ό, τι οποιοδήποτε άλλο είδος στον πλανήτη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε ένα Great Dane από τη μια πλευρά και ένα Τσιουάουα από την άλλη .Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να σας πει «ναι». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο είδος».

Αυτή η ποικιλία κάνει τα σκυλιά το τέλειο πειραματόζωο, δίνοντας τους ερευνητές ένα ιδανικό πεδίο δοκιμών για να δούμε πόσο αποτελεσματική είναι η ραπαμυκίνη σε ένα ευρύ φάσμα της γενετικής ποικιλομορφίας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...