Ελλάδα – Νήσοι Φερόες: Αγώνας ζωής ή θανάτου για την Εθνική



Προκριματικά του Euro 2016 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Προκρίνονται απευθείας στα τελικά οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, όπως επίσης η κορυφαία 3η των 9 ομίλων, εισιτήριο που θα δοθεί χωρίς να υπολογίζονται τα αποτελέσματα των δύο αναμετρήσεων με τις ομάδες που τερμάτισαν στην έκτη θέση κάθε γκρουπ. Οι υπόλοιπες οκτώ τρίτες θα παίξουν μπαράζ για να προκύψουν ακόμη τέσσερα εισιτήρια για τη Γαλλία.

137. ΕΛΛΑΔΑ – ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕΣ (21:45)

Γήπεδο: “Γεώργιος Καραϊσκάκης”
Συνολική προϊστορία: 2-0-0
Καιρός: 19oC, αίθριος
Διαιτητής: Nicola Rizzoli (Ιταλία)
Τηλεοπτική μετάδοση: NERIT

Βαθμολογία 5ου ομίλου (3 αγώνες): Β. Ιρλανδία 9, Ρουμανία 7, Φινλανδία 4, Ουγγαρία 1, Ελλάδα 1, Νήσοι Φερόες 0

*2/2 νίκες μετράει η Ελλάδα εις βάρος των Νήσων Φερόες, με συνολικό σκορ 10-1! Οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν στα προκριματικά του Euro 1996.

*Στον Stoiximan η νίκη της Ελλάδας σε συνδυασμό με το Over 2.5 γκολ παίζεται στο 1.65

*Η Ελλάδα ξεκίνησε τα προκριματικά του Euro 2016 με 2/2 εντός έδρας ήττες από Ρουμανία (0-1) και Βόρεια Ιρλανδία (0-2). Τελευταία φορά που η εθνική μας υπέστη δύο σερί εντός έδρας ήττες σε προκριματική φάση ήταν στα προκριματικά του Euro 2000, όταν έχασε από Νορβηγία (0-2) και Λετονία (1-2).

*Η ήττα απ’ τη Ρουμανία στην πρεμιέρα των προκριματικών ήταν η πρώτη εντός έδρας για την Ελλάδα σε προκριματικά Euro έπειτα από 7 χρόνια. Είχε προηγηθεί αήττητο σερί 18 αγώνων με ρεκόρ 14-4-0.

*Η Ελλάδα απέτυχε να σκοράρει σε δύο εντός έδρας σερί παιχνίδια προκριματικών, κάτι που είχε να συμβεί απ’ το 1997 και τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Σε συνδυασμό επίσημου με φιλικού αγώνα, η «αφλογιστία» σε δύο σερί εντός έδρας ματς ήταν πιο συνηθισμένη.

*Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προέρχεται από 8/11 εντός έδρας νίκες στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro. Στις 7 εξ’ αυτών σκόραρε τουλάχιστον 2 γκολ.

*Μαζί με τα φιλικά, η Ελλάδα προέρχεται από τρεις σερί εντός έδρας ήττες. Έχασε και απ’ την Νότια Κορέα (0-2) τον περασμένο Μάρτιο σε φιλικό.

*Η Ελλάδα δέχτηκε γκολ στα τελευταία τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια της ανεξαρτήτως επισημότητας. Είχε κρατήσει το «μηδέν» στα προηγούμενα 6/10 ματς στο γήπεδο της.

*Μόλις μια νίκη μετρούν οι Νήσοι Φερόες στα τελευταία 20 ματς τους, φιλικά ή επίσημα. Τον περασμένο Μάρτιο επιβλήθηκαν 4-1 του Γιβραλτάρ σε φιλικό παιχνίδι. Το αμέσως προηγούμενο νικηφόρο ματς τους ήταν τον Ιούνιο του 2011 με 2-0 επί της Εσθονίας για τα προκριματικά του Euro 2012.

ΕΛΛΑΔΑ: Την ευκαιρία και την υποχρέωση να κερδίσει το στοίχημα της πρώτης νίκης στην προκριματική φάση έχει σήμερα η Ελλάδα κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και απ’ τις πιο αδύναμες παγκοσμίως, τις Νήσους Φερόες. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που έχει κάνει ήδη τη ζωή τους πάρα πολύ δύσκολη με τον μόλις έναν πόντο που μάζεψε στα τρία πρώτα ματς του ομίλου με Ρουμανία, Φινλανδία και Βόρεια Ιρλανδία.

Με δεδομένο ότι ακόμη και η τρίτη θέση προσφέρει μέσω μπαράζ εισιτήριο για τη Γαλλία, το «τρένο» δεν έχει χαθεί για την Ελλάδα, που ωστόσο θέλει να προλάβει μια απ’ τις δύο πρώτες θέσεις. Βρίσκεται στο -6 απ’ τη δεύτερη Ρουμανία και στο -8 απ’ την εκπληκτική Βόρεια Ιρλανδία, θέλει να εκμεταλλευτεί το μεταξύ τους ντέρμπι αυτή την αγωνιστική. Μεσολαβούν Φινλανδία και Ουγγαρία που μετρούν από τέσσερις πόντους.

Κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία στις 14 Οκτώβρη η Ελλάδα έκανε μια απ’ τις χειρότερες εμφανίσεις της τελευταίας δεκαετίας. Επιεικώς απαράδεκτη η εμφάνιση, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, όπου έλειψε η δημιουργικότητα, η ατομική ενέργεια που θα φέρει πλεονέκτημα απέναντι σε «κλειστή» άμυνα, αλλά και οι συνεργασίες. Το διάστημα που ακολούθησε δεν ήταν ευχάριστο για την εθνική ομάδα, με την ΕΠΟ να αναγκάζεται για ακόμη μια φορά να εκδώσει ανακοίνωση στήριξης στον Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος «άδειασε» τη διοίκηση της αναφορικά με τις επιλογές των προπονητών των μικρών εθνικών ομάδων. Ο Ιταλός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε αφορά τις μικρές εθνικές ομάδες και ζήτησε να τους αποδίδονται μόνο οι ευθύνες που του αναλογούν.

Στα αγωνιστικά, ο Ρανιέρι συνέχισε το ροτέισον στις κλήσεις του. Νέα πρόσωπα οι Μιχάλης Μπακάκης (ΑΕΚ), Δημήτρης Κολοβός, Χρήστος Τασουλής (Πανιώνιος) και Θανάσης Ντίνας (Παναθηναϊκός), ενώ επιστρέφουν οι Νίκος Καράμπελας και Φάνης Γκέκας. Με την προσθήκη των Κολοβού, Τασουλή και Ντίνα, ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που έχουν κληθεί επί των ημερών του 63χρονου τεχνικού εκτοξεύθηκε στους 37, αριθμός ρεκόρ αφού στο ίδιο σημείο (τέσσερα πρώτα ματς) ο Ρεχάγκελ είχε καλέσει 31 παίκτες και ο Σάντος 27!

Εκτός αποστολής μετά από καιρό ο Σαμαράς, ο οποίος είναι ντεφορμέ και ούτως ή άλλως δεν αγωνίζεται σχεδόν καθόλου στη Γουέστ Μπρομ, ενώ εκτός επιλογών τέθηκαν και οι Μήτρογλου, Ταχτσίδης, βασικοί στα προηγούμενα ματς. «Η ευθύνη σε νίκες και ήττες ανήκει στον προπονητή. Ξέρω τους περισσότερους παίκτες αλλά διαπίστωσα πως μετά την λήξη του Μουντιάλ κάποιοι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και αναγκάστηκα να κοιτάξω και άλλες λύσεις. Ο Γκέκας είχε θέμα με το γκολ στην Εθνική, αλλά τώρα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο Ρανιέρι.

Προηγούμενο ματς: Εντός έδρας ήττα με 2-0 για την Ελλάδα με 2-0 απ’ τη Βόρεια Ιρλανδία. Απόλυτα δίκαιο το αποτέλεσμα, ακόμη μια κάκιστη εμφάνιση για την εθνική μας, που έμεινε νωρίς πίσω στο σκορ (9’) και στη συνέχεια ήταν ανήμπορη να δημιουργήσει κινδύνους επιθετικά. Το 0-2 του Λάφερτι στο 51’ ουσιαστικά «κλείδωσε» μια σπουδαία νίκη για τους φιλοξενούμενους. Απ’ τις χειρότερες εντός έδρας εμφανίσεις της τελευταίας δεκαετίας για την Ελλάδα.

Στατιστικό: Από 16/20 εντός έδρας Under 2,5 προέρχεται η Ελλάδα σε όλες τις διοργανώσεις.

Απουσίες (8): Τραυματίες οι Παπασταθόπουλος (ΑΜ), Κ. Παπαδόπουλος (ΑΜ), Σαλπιγγίδης (ΕΠ), Φορτούνης (ΜΕ) και Χολέμπας (ΑΜ), εκτός αποστολής οι Σαμαράς (ΕΠ), Μήτρογλου (ΕΠ) και Ταχτσίδης (ΜΕ).

Πιθανή ενδεκάδα 4-3-3: Καρνέζης – Τοροσίδης, Μόρας, Μανωλάς, Καράμπελας – Μανιάτης, Σάμαρης, Χριστοδουλόπουλος – Καρέλης, Μαυρίας, Γκέκας.


*Οι Νήσοι Φερόες προέρχονται από 31 σερί εκτός έδρας ήττες στο πλαίσιο προκριματικών Euro ή Μουντιάλ. Τελευταία φορά που πήραν θετικό αποτέλεσμα ήταν τον Οκτώβριο του 2004, το 2-2 με την Κύπρο. Δέχτηκαν τουλάχιστον 2 γκολ και στα 31 ματς!


ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕΣ: Την ήττα Νο 100 σε προκριματική φάση Μουντιάλ ή Euro θα υποστούν σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι Νήσοι Φερόες. Πρόκειται για μια απ’ τις πιο αδύναμες εθνικές ομάδες στον πλανήτη, αποτελείται ως επί τω πλείστον από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, η ήττα τους έχει γίνει συνήθεια. Οποιαδήποτε θετικό αποτέλεσμα (κυρίως στα φιλικά, δεν το… συζητάμε για τα επίσημα) ισοδυναμεί με… άθλο για τη νησιωτική χώρα. Το ρεκόρ τους στα προκριματικά Μουντιάλ είναι 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 51 ήττες, ενώ στα προκριματικά Euro 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 48 ήττες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τους στον όμιλο με 3/3 ήττες από Φινλανδία (1-3), Βόρεια Ιρλανδία (0-2) και Ουγγαρία (0-1), με τις εμφανίσεις τους πάντως να είναι καλύτερες προηγούμενων ετών. Κόντρα στους Ούγγρους τον Οκτώβριο είχαν αρκετές καλές στιγμές για να σκοράρουν, δικαιούταν ένα γκολ, «πλήρωσαν» τις διαχρονικές αμυντικές αδυναμίες τους.

Το αποτέλεσμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα για τις Νήσους Φερόες, το ρόστερ της οποίας απαρτίζεται κυρίως από ανθρώπους που το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή τους. Είναι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, που βγάζουν το «ψωμί» τους με καθημερινούς τρόπους (δάσκαλοι, γυμναστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, νομικοί σύμβουλοι), καπνίζουν και γενικά…. περνάνε καλά! Από την 21μελης αποστολή που ταξίδεψε στην Αθήνα, μόλις έξι παίκτες είναι επαγγελματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις παίζουν στη Δανία. Οι πιο γνωστοί είναι ο γκολκίπερ Νίλσεν που παίζει στη Μάδεργουελ και ο στράικερ Τζίλι Σόρενσεν που παίζει στην Άαλμποργκ.

«Οι δύο εντός έδρας ήττες δεν ήταν κάτι που το περίμεναν στην Ελλάδα. Βλέποντας το παιχνίδι κόντρα στην Β. Ιρλανδία η κατοχή της μπάλας ήταν υπέρ της Ελλάδας, αλλά οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο αποτελεσματικοί. Μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα είναι τελειωμένη. Το σημαντικό είναι να μην δεχθούμε γκολ στο πρώτο 20λεπτο», εξήγησε ο κόουτς Λαρς Όλσεν.

Προηγούμενο ματς: Εντός έδρας ήττα για τους Νήσους Φερόε με 1-0 απ’ την Ουγγαρία. Είχαν φάσεις οι γηπεδούχοι, πολύ δύσκολη η νίκη για τους Ούγγρους.

Στατιστικό: Οι Νήσοι Φερόες σκόραραν στα 6/10 τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια τους στα προκριματικά του Euro.

Απουσίες (3): Τραυματίες οι Μπάλντβισον (ΑΜ), Χάνσεν (ΜΕ) και Κλέτσκαρο (ΕΠ).

Πιθανή ενδεκάδα 4-3-2-1: Νίλσεν – Νες, Γκρέγκερσεν, Νάτσεσταντ, Ντάβιντσεν – Μπεντζάμινσεν, Χολστ, Βάτνχαμαρ – Μπ. Όλσεν, Χάνσον – Έντμουντσον.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...