«Ελλάς – Γαλλία συμμαχία»!

«Ελλάς – Γαλλία συμμαχία»!

«Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» και στις επενδύσεις! Μπορεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, να βρίσκονταν σε πρώτο πλάνο οι συναντήσεις του με τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά παράλληλα εξελισσόταν ένας οργασμός επιχειρηματικών συναντήσεων, όπου γαλλικοί κολοσσοί και ελληνικές εταιρίες έδωσαν τα χέρια για τις επενδύσεις του αύριο.

Επαφές Β2Β, ζυμώσεις και networking μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, που σύμφωνα με πληροφορίες έφεραν συμφωνίες για τις ιδιαίτερα ελπιδοφόρες  κυοφορούμενες συνεργασίες ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. Στο κέντρο πολιτισμού Σ. Νιάρχος, το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για γόνιμες συζητήσεις πέρα από τα άμεσα επενδυτικά ενδιαφέροντα.

Παράδειγμα, η κλειστή συνάντηση των υπουργών οικονομικών, οι οποίοι μαζί με τους επιτελείς τους και επιλεγμένους  επιχειρηματίες, φέρονται να συζήτησαν το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και το πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, ώστε να ωφελήσουν το μέγιστο δυνατό την ελληνική Οικονομία.

2

Τα μεγάλα ελληνογαλλικά «deals»!

Οι γαλλικές εταιρίες δεν έστειλαν «όποιον κι όποιον» να τις εκπροσωπήσει στην Αθήνα. Μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν, ήρθαν οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι από επιχειρήσεις όπως η Total και η SUEZ, με αποτέλεσμα να υπάρχει η ευχέρεια για την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

Παράδειγμα, είναι η συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE που συμφώνησαν να συστήσουν ένα joint venture,  που θα αναλάβει την υλοποίηση σχεδίων  στον τομέα της Ενέργειας, που θα δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Όπως έγινε γνωστό, η συνεργασία θα αφορά και τη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.

Αν και υπάρχουν πολλοί τομείς της ελληνικής Οικονομίας που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Γάλλων, καθώς μετά από επτά χρόνια κρίσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συναντήσεις εστιάστηκε στον χώρο της Ενέργειας.  Μάλιστα, η ΔΕΗ εκτός της ENGIE, είχε και άλλες συναντήσεις όπως με τον όμιλο Suez.

Στο «παιχνίδι» της Ενέργειας που έχει μεταφερθεί στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχει μπει δυναμικά η Total, η οποία έχει ήδη παρουσία στο Ιόνιο πέλαγος,  τώρα θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητά της και στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Σημαντική συνεργασία είναι και αυτή της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και της γαλλικής Enedis, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την από κοινού ανάπτυξη projects στους τομείς των έξυπνων δικτύων και στις ψηφιακές τεχνολογίες, με ιδιαίτερη έμφαση στους έξυπνους μετρητές, στη δημιουργία ευφυών συστημάτων στα νησιά, με στόχο την μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για την συμμετοχή σε καινοτόμα ερευνητικά έργα και έργα προμηθειών.

2

Γεύμα με «άρωμα» επενδύσεων για Λεμέρ- Μυτιληναίο – Συγγελίδη

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το γεύμα που φέρονται να είχαν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ και τέσσερεις μεγάλοι Έλληνες  επιχειρηματίες. Ο Γάλλος πολιτικός, φέρεται να πήγε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του ομίλου επιχειρήσεων Συγγελίδη συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής Πεζώ, Κάρλος Ταβάρες. Στο τραπέζι έκατσαν ο Πoλυχρόνης Συγγελίδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Συγγελίδη) ο Γιάννης Συγγελίδης (αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της AIGLONΑ.Ε. η οποία είναι ο επίσημος εισαγωγέας Peugeot και Citroen), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίος) και ο Ευτύχης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean Airlines.

Λύση στο χρέος μέχρι το καλοκαίρι του 2018!

Όπως έγινε γνωστό μετά την συνάντηση ο κ. Λεμέρ είπε στους συνομιλητές του ότι «μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει λύση» στο θέμα του ελληνικού χρέους! Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι «με την εκλογή Μακρόν αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε (…) Αγαπάμε την Ελλάδα. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να πέσει διότι αν πέσει η Ελλάδα θα πέσει η Ευρώπη».

Η καλύτερη συγκυρία για νέες επενδύσεις, λέει η αγορά

Στον πυρήνα των συζητήσεων του φόρουμ ήταν η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ξεκίνησε μάλιστα με ανοιχτές τις τηλεοπτικές κάμερες με τους χαιρετισμούς του Α. Τσίπρα και του Ε. Μακρόν. Μία συζήτηση, που είχε θετική ανταπόκριση από το ακροατήριο των επιχειρηματιών με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα να φέρεται να είπε  ότι «τα όσα ακούσαμε ήχησαν σα μουσική στα αυτιά μας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην πρόκληση της καταπολέμησης της ανεργίας και ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να αναφερθεί στο παράδειγμα της γαλλικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Μακρόν απάντησε πως «δεν ήρθε για συμβουλές» και πως η Ελλάδα θα βρει το μοντέλο που της ταιριάζει. Αναφερόμενος στην διοργάνωση του φόρουμ, ο κ. Φέσσας, δήλωσε ότι  «δείγμα εμπιστοσύνης συνιστά οτιδήποτε φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται».

Η θεματολογία ήταν ευρεία και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, όπως τα κόκκινα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας.  Σε αυτό το κομμάτι φέρεται να επικεντρώθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής ‘Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης. Μετά τη συνάντηση ο ίδιος δήλωσε ότι  «Ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε και να παρουσιάσουμε μία Ελλάδα προοπτικής, μία Ελλάδα που έχει μέλλον και να τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις, που είναι απαραίτητες. Κυρίως ξένες επενδύσεις. Και βεβαίως πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Total, Patrick Pouyanne, αναφέρθηκε στις σχέσεις της εταιρείας του με την Ελλάδα που αφορούν κυρίως τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο και την ναυτιλία.  Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν επενδύσεις, εκτός από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων τόνισε ότι η  Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστικός κόμβος αλλά και στις ευκαιρίες για τις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι  «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. για υδρογονάνθρακες)».

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο κ.Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος,  είπε πως  «το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το ελληνογαλλικό φόρουμ και τις ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών που αυτό δύναται να διανοίξει. Ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, Πρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε,  «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται το πόσο εύστοχο ήταν αυτό το σλόγκαν που πρωτοακούστηκε στην Αθήνα το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Γαλλία εξακολουθεί να συμπορεύεται μαζί μας και μας στηρίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, απαραίτητης προϋπόθεσης για να ζήσει ο ελληνικός λαός καλύτερες ημέρες».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΠΣΕ,  Χριστίνα Σακκελαρίδη, , δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα (η συνάντηση στο πλαίσιο του φόρουμ) και έχουμε πάρα πολλές ελπίδες σχετικά με την έκβαση της, διότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται τρία πράγματα. Εμπιστοσύνη, επενδύσεις ?και θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες για επενδύσεις- και μετά βέβαια εξωστρέφεια.

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο που πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική ανάπτυξη. Τέτοιες προσπάθειες μόνον βοηθούν σε αυτό. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου εδώ καθώς και η ομιλία που εκφώνησε, αλλά και η παρουσία των επιχειρηματιών ελπίζω να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα στην συνεργασία».

Ο Πρόεδρος της APIVITA κ. Νίκος Κουτσιανάς, , επεσήμανε, ότι «εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι η Ευρώπη να μπει σε διαδικασία συνεννόησης, συναίνεσης. Δηλαδή οι ηγέτες να μπουν σε μπουν σε διαδικασία συναίνεσης για να δημιουργηθεί μία στρατηγική που θα στηρίζεται σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το ευ επιχειρείν».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ και γ.γ του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος, τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί συνεργαζόμαστε στενά με την αντίστοιχη ΟΚΕ της Γαλλίας, αλλά και σε επίπεδο Τουρισμού οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες και για επενδύσεις και για τουρίστες. Έχουμε μία καλή χρονιά και ελπίζω το 2018 να είναι ακόμη καλύτερο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/300373-Ellas-Gallia-symmachia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...