Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, βλέπει η Alpha Bank

Εμφανή ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εντοπίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, τονίζοντας πως αυτή  συνοδεύεται από τη μικρή βελτίωση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο που επηρεάσθηκε θετικά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως του προγράμματος προσαρμογής και αρνητικά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Όμως, όπως επισημαίνουν, δεν είναι ισόρροπη, αφού συνδέεται κυρίως με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω της αναμενόμενης θετικής επιδόσεως της τουριστικής δραστηριότητας και το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο σε ετήσια βάση αποτυπώνει ανάγλυφα τον μηχανισμό μέσω του οποίου η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας διά της αυξήσεως των φορολογικών επιβαρύνσεων οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Βελτίωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα

Βελτίωση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, βλέπουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η οποία φαίνεται και από μία σειρά εξελίξεων.

– Πρώτον, η αναβάθμιση αυτήν την εβδομάδα του μεγάλων ελληνικών τραπεζών από το οίκο αξιολογήσεως πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.

– Δεύτερον, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που τόνωσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που συμβάλλει στην προσέλκυση των αποταμιεύσεων κυρίως όσων διατηρούνται σε φυσική μορφή εντός της ελληνικής επικράτειας. Ενισχύει, με άλλα λόγια, την ελκυστικότητα των καταθέσεων σε σχέση με εναλλακτικές τοποθετήσεις.

Ήδη τον Ιούνιο 2016 παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 1,04 δις ευρώ σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, περιορίσθηκε ο ρυθμός μείωσης των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις  τον Ιούνιο 2016 -1,0% κα τον Μάιο του 2016,  – 1,2%.

-Τρίτον, η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, με την επιστροφή του waiver, η οποία καθιστά φθηνότερη πλέον την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτό, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η  επαναφορά του ύψους των περικοπών, οι οποίες εφαρμόζονται στις επιλέξιμες εξασφαλίσεις, στο επίπεδο πριν από την κατάργηση του waiver συνιστά ευνοϊκή εξέλιξη που επηρεάζει θετικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Όπως τονίζεται στο δελτίο, οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μία χρονική στιγμή που διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, και κυρίως στις ευρωπαϊκές, όπως αντικατοπτρίζεται στην υποχώρηση του γενικού ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη (Euro Stoxx Banks Price).

Αν και τα αποτελέσματα των stress tests που υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ικανοποιητικά και οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό τραπεζών, οι αξίες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παραμένουν ευμετάβλητες λόγω:

α) του περιβάλλοντος πολιτικής αβεβαιότητας, γεωπολιτικών εντάσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων,

β) των εξαιρετικά χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων που συμπιέζουν την κερδοφορία του κλάδου,

γ) της ασθενικής αναπτύξεως της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου που δύσκολα θα επιταχυνθεί μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

δ) της διογκώσεως των ανησυχιών για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εν γένει κατάσταση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...