Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων προτείνει η Κομισιόν

Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων προτείνει η Κομισιόν

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 06/04/2016 – 17:27

Κομισιόν

Αναθεωρημένη πρόταση κοινοτικού κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση ενός συστήματος εισόδου – εξόδου με στόχο, όπως αναφέρει, την επιτάχυνση, τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των διαδικασιών συνοριακών ελέγχων για τους πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προτεινόμενο σύστημα εισόδου – εξόδου θα συμβάλει, σύμφωνα με την Κομισιόν, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιπτώσεων επιτρεπόμενης παραμονής σύντομης διάρκειας, στην αύξηση της αυτοματοποίησης των συνοριακών ελέγχων και στη βελτίωση του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και την ταυτότητα.

Το σύστημα θα εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί για σύντομη παραμονή εντός του χώρου Σένγκεν (έως και 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).

Στο σύστημα θα καταχωρίζονται το όνομα, ο τύπος του ταξιδιωτικού εγγράφου και τα βιομετρικά στοιχεία, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει ευκολότερη η διέλευση των συνόρων από τους νόμιμους ταξιδιώτες και θα εντοπίζονται τα άτομα που είτε παραμένουν στον χώρο Σένγκεν, παρότι έχει λήξει η άδεια παραμονής τους είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Στο σύστημα θα καταγράφονται επίσης οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα σφράγισης των διαβατηρίων που, όπως αναφέρει η Κομισιόν, είναι χρονοβόρο, δεν παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για τις διελεύσεις των συνόρων και δεν καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους ούτε την αντιμετώπιση περιπτώσεων απώλειας ή καταστροφής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις δήλωσε: «Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των ροών των ταξιδιωτών που φθάνουν στα εξωτερικά μας σύνορα, και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας.

Σήμερα, καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό στα συστήματα πληροφοριών που διαθέτουμε και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γίνουν τα σύνορά μας πιο ισχυρά, έξυπνα και αποτελεσματικά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ταξιδιωτών που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κομισιόν: Αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο για τους αιτούντες άσυλο

Τη συζήτηση για τη μελλοντική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου άνοιξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη εναλλακτική επιλογή που προτείνει, αφορά τη διατήρηση των ισχυόντων κριτηρίων του Δουβλίνου αλλά με την προσθήκη ενός μηχανισμού «μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται «δυσανάλογη πίεση».

Η δεύτερη εναλλακτική επιλογή προτείνει τη μετάβαση σ’ ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι «το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους-μέλους». «Η ευθύνη δεν θα συνδέεται πλέον με το σημείο της πρώτης εισόδου», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη δεύτερη εναλλακτική επιλογή, προσθέτοντας ότι διαφορετικές παραλλαγές αυτής της επιλογής είναι δυνατές, ανάλογα με το πόση ευθύνη επιθυμούν τα κράτη-μέλη να αναλάβει κράτος το οποίο θα δέχεται την αίτηση.

Ακόμα, η Κομισιόν, στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά σε μια «μακροπρόθεσμη προοπτική» κατά την οποία θα εξεταστεί η «δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης, στο πλαίσιο των σημερινών προτάσεων η Κομισιόν εκφράζει, την πρόθεσή της να προτείνει μέτρα πρόληψης των δευτερογενών μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασφαλίζουν τη μη «κατάχρηση» του νέου συστήματος και τη «μείωση» των παραγόντων που κάνουν ένα μικρό αριθμό κρατών-μελών πιο «ελκυστικά».

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν, αναφέρει πως «θα μπορούσε να προτείνει μέτρα για την αποθάρρυνση και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων. Ειδικότερα, ορισμένα δικαιώματα θα μπορούσαν να εξαρτώνται από την «καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την παραμονή στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αιτούντος».

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει πως θα εργαστεί σε μια σειρά μέτρων «ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη» και «πολιτικών ένταξης». Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται ένα πιο «δομημένο» σύστημα επανεγκατάστασης και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη «Μπλε Κάρτα» με πιο «ευέλικτους όρους εισδοχής».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...