Ενα ακόμη αρνητικό δημοσίευμα: “Ελλάδα, το φάντασμα των Χριστουγέννων”

Ενα ακόμη αρνητικό δημοσίευμα:
Ενα ακόμη όχι και τόσο κολακκευτικό δημοσίευμα για την Ελλάδα από το εξωτερικό, έρχεται να καταδείξει το κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας εκτός των συνόρων. 
«Για άλλη μία φορά, η Eυρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της Eυρωζώνης δεν έχει περάσει στα αλήθεια.

Επιπλέον, η Ελλάδα από μόνη της αναδεικνύει πόσο ατελείωτα μακρά και επίπονη θα συνεχίσει να είναι η οικονομική προσαρμογή για τα πιο αδύναμα μέλη της Eυρωζώνης. Εκτός κι αν υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στην καρδιά των χωρών του πυρήνα της Eυρωζώνης προς τους χρεωμένους γείτονές τους. Διότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να καθυστερήσει για πάντα τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη φύση της ενιαίας νομισματικής ένωσης».

Η τελευταία ελληνική αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες. Κανονικά αυτό δεν θα πείραζε. Ο ρόλος του Προέδρου στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Αλλά «οι κατά του προγράμματος διάσωσης πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο, μπορεί να προκληθούν γενικές εκλογές κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους».

Και αυτή είναι η ανησυχία των αγορών, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου “διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ”, υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της Ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...