Ενταση μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας στο ποδοσφαιρικό αγώνα

Ενταση μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας στο ποδοσφαιρικό αγώνα

Πρωτοφανής υπήρξε η κινητοποίηση της αλβανικής αστυνομίας, που επιστράτευσε ακόμη και ελικόπτερα, για τη διασφάλιση της τάξης στον χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας – Σερβίας (0-2) στο Ελμπασάν, δίνοντας για μία ακόμη φορά αφορμή για εκδηλώσεις αλυτρωτικού εθνικισμού.

 

ΕΛΜΠΑΣΑΝ. Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας επρόκειτο να διεξαχθεί ο χθεσινοβραδινός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Αλβανίας και της Σερβίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2016, στην πόλη Ελμπασάν της κεντρικής Αλβανίας.

Η αλβανική αστυνομία είχε αναπτύξει περισσότερους από 2.300 άνδρες στην πόλη και τη γύρω περιοχή, σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν επεισόδια από εθνικιστικά στοιχεία. Ολοι οι δρόμοι προς την πόλη είχαν αποκλεισθεί από άνδρες της αστυνομίας, που πραγματοποιούσαν εξονυχιστικούς ελέγχους σε οχήματα και λεωφορεία, ενώ η περιοχή γύρω από το στάδιο ήταν απροσπέλαστη για όσους δεν διέθεταν εισιτήρια.

Νωρίτερα, χθες, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούκσιτς ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στο Ελμπασάν για να παρακολουθήσει τον αγώνα, αρνούμενος σχετική πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του, Εντι Ράμα, ο οποίος επρόκειτο να βρεθεί στις κερκίδες του γηπέδου για να στηρίξει την εθνική ομάδα της χώρας του.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο κρατών πέρυσι στο Βελιγράδι είχε διακοπεί από βίαια επεισόδια, μετά την εμφάνιση στον ουρανό του σταδίου του Βελιγραδίου μη επανδρωμένου αεροσκάφος (drone), από το οποίο κρεμόταν αλβανική σημαία με εθνικιστικά συνθήματα. Το μικρό αεροσκάφος προσγειώθηκε ανάμεσα στους παίκτες της εθνικής Σερβίας, οι οποίοι το παρέδωσαν στην ασφάλεια του σταδίου.

Την Τετάρτη, η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως χειριστή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του αγώνα στο Βελιγράδι, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε πραγματικό οπλοστάσιο, καθώς και 36 εισιτήρια του χθεσινοβραδινού αγώνα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το περυσινό περιστατικό, ο συλληφθείς 33χρονος Ισμαήλ Μορινάι παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο δράστης της εθνικιστικής πρόκλησης, ενώ αποκάλυψε ότι πρόθεσή του ήταν να προσγειώσει το μικρό αεροσκάφος ανάμεσα στους Αλβανούς παίκτες. «Είχα κρυφτεί στο κωδωνοστάσιο εκκλησίας σε απόσταση 300 μέτρων και η ορατότητά μου δεν ήταν καλή. Οι παίκτες της Σερβίας φορούσαν κόκκινες εμφανίσεις, ενώ η εθνική Αλβανίας φορούσε άσπρα -κάτι που δεν συνηθίζεται- και για τον λόγο αυτό μπερδεύτηκα και προσγείωσα το drone ανάμεσα στους Σέρβους» είπε ο Μορινάι, που αντιμετωπίζει τώρα βαριές κατηγορίες οπλοκατοχής.

Επίθεση με πέτρες

Χθες το πρωί, άγνωστοι λιθοβόλησαν το λεωφορείο, που μετέφερε τους παίκτες της εθνικής Σερβίας, την ώρα που διερχόταν μέσα από τα Τίρανα στον δρόμο προς το Ελμπασάν, χωρίς ωστόσο να τραυματισθεί κανείς. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία για το περιστατικό, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ικανότητα της αλβανικής αστυνομίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων παικτών.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας αποκάλυψε ότι κάλεσε, μετά το περιστατικό του λιθοβολισμού, για διαβουλεύσεις τον Αλβανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπόκα, ο οποίος όμως αρνήθηκε να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας που του επιδόθηκε.

Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Κάρατζιτς, επαίνεσε όμως τις αλβανικές αρχές για τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ του αεροδρομίου των Τιράνων και του Ελμπασάν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη.

Η Σερβία φρέναρε την Αλβανία

Η Σερβία με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, από τους Κολάροφ και Λιάλιτς, επικράτησε στο Ελμπασάν της Αλβανίας με 2-0, σε έναν αγώνα που είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου. Παρά το απρόσμενο για τους Αλβανούς αποτέλεσμα, η ηρεμία κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον, η γειτονική χώρα θέλει νίκη στην Αρμενία για να προκριθεί.

Έντυπη καθημερινή 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...