Εν αναμονή εξελίξεων στο Μακεδονικό

Εν αναμονή εξελίξεων στο Μακεδονικό

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα, λίγες ώρες αργότερα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως υπογραμμίζει παράλληλα ότι γι αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη.

Ο κ. Ζάεφ απαντώντας στο πότε θα λάβει χώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι ενδεχομένως το τηλεφώνημα θα γίνει από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά δεν γνωρίζει την ακριβή μέρα και ώρα.

«Ίσως εμείς να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν θέλω να κάνω νέα σχόλια πέρα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή λέει ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι σημαντικό (η συμφωνία) να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται, οι οποίες θα οικοδομήσουν αυτή τη φιλία, με τη συμφωνία που ενδεχομένως θα επιτύχουμε. Όπως βλέπετε, εγώ παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ευαίσθητο και πολύ σημαντικό ζήτημα» είπε ο Ζάεφ.

Σημείωσε, ακόμα, ότι θα ήθελε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει χώρα ακόμα και αύριο, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου και την Σύνοδο των Υπουργών που θα προηγηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, τα οποία, όπως είπε, συνιστούν την προθεσμία εξαιτίας της οποίας το θέμα θα πρέπει να λυθεί μία ώρα αρχύτερα.

Tέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα του ονόματος, η χώρα θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία και θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος για την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιονδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώραας τονίζει επιπλέον ότι υπάρχει καλή θέληση και ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να καταγράψουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η πΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες».

«Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιονδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/334092-En-anamone-exelixeon-sto-Makedoniko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...