Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε λαθραία από την Κίνα! – Άνω των 30 εκατ. η απώλεια ΦΠΑ!

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε λαθραία από την Κίνα! – Άνω των 30 εκατ. η απώλεια ΦΠΑ!

Μεγάλο  χτύπημα στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο κατάφερε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατά την περίοδο των εορτών!  Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίνα, με τους αρμόδιους  να ανεβάζουν τον λογαριασμό του χαμένου για το δημόσιο ΦΠΑ πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ! Σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, παρουσίασαν το νέο διπλό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής.

«Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις» ανέφερε σχετικά, η υφυπουργός Οικονομικών.

 Μεταξύ των προϊόντων που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ήταν και προϊόντα «μαϊμού», ιμιτασιόν,  τα οποία διοχετεύτηκαν κυρίως σε λαϊκές αγορές, χωρίς το δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ!

Τα 49 κοντέινερ ξεκίνησαν από την Κίνα, είχαν προορισμό την Ιταλία και ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά, όμως ο ΦΠΑ που ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκε πουθενά! Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς στο ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ελεγκτές εντόπισαν το κύκλωμα στον Ασπρόπυργο και μετά από στοχευμένη έρευνα δεκατεσσάρων ελεγκτών του ΣΔΟΕ,  «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο, τότε τα κέρδη φθάνουν τα 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους», όπως ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν τα κλιμάκια των ελέγχων, στο κύκλωμα εμπλέκονται εννέα επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Επίσης, συνδέονται και δεκαεπτά ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.

Κατά την ενημέρωση, οι αρμόδιοι τόνισαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές. Αυτή τη στιγμή, αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί. Εννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

Παράλληλα οι έρευνες αποκάλυψαν  ένα νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με όχημα τις γνωστές Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες «ΙΚΕ». Οι απάτη εις βάρος του δημοσίου, γίνεται από επιχειρηματίες που κλείνουν τις εταιρείες τους, βάζουν μπροστά  αχυράνθρωπους τους αυτοφωράκηδες όπως χαρακτηρίζονται από το ΣΔΟΕ και ανοίγουν νέα εταιρεία με τη μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ ή ΙΚΕ.

Κατά τα άλλα, η εταιρεία παραμένει η ίδια. Ίδια έδρα, Ίδια προϊόντα, ίδιοι πελάτες, όμως αυτή τη φορά, δεν κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια. Οι πραγματικοί επιχειρηματίες εμφανίζονται ως «υπάλληλοι» στα νέα σχήματα, με στόχο να γλυτώσουν από το νόμο!

Σε άλλη υπόθεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σε εισαγωγική εταιρεία καφέ «κάναμε τον πρώτο έλεγχο και βρήκαμε ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και φτάσαμε σε άλλες 7 επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρήκαμε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά, αναψυκτικά. Συνολικά από τρεις ελέγχους έχουμε βρει 25 επιχειρήσεις».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319093-Exarthrotheke-kykloma-poy-diakinoyse-lathraia-apo-ten-Kina-Ano-ton-30-ekat-e-apoleia-PHPA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...