Εξωπραγματικά εκκαθαριστικά στέλνει το Taxis σε άνεργους και φοιτητές

Εξωπραγματικά εκκαθαριστικά στέλνει το Taxis σε άνεργους και φοιτητές

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 18/05/2016 – 10:28

Taxis

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ
    
Σοκ για χιλιάδες φοιτητές, ανέργους και περιστασιακά απασχολούμενους πολίτες επιφυλάσσει φέτος το σύστημα Taxis.
Μια τεράστια γκάφα με κόστος χιλιάδων ευρώ για την τσέπη των φορολογούμενων με εισοδήματα τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, έχει κάνει το TAXISNET.

Ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

Εντούτοις το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας, για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο είτε από περιστασιακή εργασία τους, τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ!
Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, το ΤΑΧΙS προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, φορολογεί την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (όπως θα περίμενε κανείς για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση), αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Εφαρμόζει δηλαδή όχι την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ, αλλά την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον, επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλει και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 75%.

Όσοι δηλαδή πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης του 75%. Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι πάρα πολλά και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...