Επίθεση Σκοπιανών με χημικά κατά προσφύγων – Το ΝΑΤΟ ενισχύεται στο Αιγαίο

Επίθεση Σκοπιανών με χημικά κατά προσφύγων – Το ΝΑΤΟ ενισχύεται στο Αιγαίο

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 29/02/2016 – 15:57

επεισόδια

Καθιστική διαμαρτυρία στην Ειδομένη – Έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή

Τεταμένη είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό της Ειδομένης του Κιλκίς.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, με πρόσφυγες να πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας ζητώντας να ανοίξει άμεσα το σημείο διέλευσης και τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Έπειτα μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας να περάσουν τα σύνορα.

Τα πνεύματα «άναψαν» και οι αστυνομικοί των Σκοπίων «απάντησαν» με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, για να  απομακρύνουν τους πρόσφυγες από τον φράχτη.

Οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη

Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, έριξαν τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.

Οι αρχές των Σκοπίων επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα 50 άτομα που επρόκειτο να περάσουν στα Σκόπια, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο 10, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

Από χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 πρόσφυγες στα Σκόπια, ενώ στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα.

Ενισχύεται η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, ενισχύεται σταδιακά η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ του Αιγαίο, προκειμένου να διακόψει τις γραμμές που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Η γερμανική φρεγάτα «Fgs-Bonn» βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα «HMCS-Fredericton» μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα «TCG-Barbaros-(F-244)» δυτικά της Ρόδου.

Η ιταλική φρεγάτα «Libeccio», που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία, αυτήν την ώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πολοποννήσου με κατεύθυνση το Αιγαίο.

Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα «Montcalm», που κινείται προς την περιοχή, για να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.

Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων και στα Τρίκαλα

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν αυτή την ώρα πρόσφυγες, από τη Συρία και το Ιράκ, που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, στο οδόστρωμα της εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, αλλά και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί προς την πόλη των Τρικάλων.

Οι πρόσφυγες, που ανέρχονται σε 270 ζητούν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν προς την Ειδομένη.

Η Δράμα θα φιλοξενήσει 800 πρόσφυγες

Τη φιλοξενία 800 προσφύγων αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Δράμας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργυρή Πατακάκη και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Ο χώρος που υποδείχθηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει ενδεδειγμένο σημείο για τη φιλοξενία τους.

Πρόκειται για έναν χώρο που, όπως τονίστηκε, πρέπει να οργανωθεί ώστε να παρέχει τουλάχιστον τις ελάχιστες δυνατές συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων, κάτι που περιλαμβάνει την επάρκεια μέσων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και σίτισής τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...