Επαφές ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 υπογραφές του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ

Επαφές ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 υπογραφές του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ
Πυρετώδεις επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 120 υπογραφές βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».
Ήδη ο Αλέξης Τρίπρας έλαβε ένα «ναι» από τους ΑΝΕΛ, ένα κατ’ αρχήν «ναι» από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο, εφόσον το δημοψήφισμα τεθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Πέμπτη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.»

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της συζήτησης του κ. Τσίπρα με τους άλλους αρχηγούς, ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στον νόμο για την κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος.

Από τις συνομιλίες, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ’ αρχήν η θετική τους στάση στην προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο Δ.Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά το σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου, πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, δεδομένου, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44, απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Κατά πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Σήμερα, Παρασκευή, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

«Ναι» από τον Π.Καμμένο

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ» είπε.

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα». «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές» δήλωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Άρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφώνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Αστερίσκος από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη ‘μικρή ΔΕΗ’».

Κατ’ αρχήν «ναι» από ΔΗΜΑΡ

Με θετική διάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, αντιμετώπισε ο Φώτης Κουβέλης την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

ΠΑΣΟΚ: Παζάρι-πρόβα για τον Πρόεδρο

Το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις κινήσεις το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για άνευ προηγούμενου «πολιτικάντικο παζάρι», το οποίο «στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η “πρόβα” για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας δε τη θέση του ΚΚΕ «που αποδέχεται σιωπηρά ο ΣΥΡΙΖΑ», το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Για να καταφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μαζί τους τις ψήφους του ΚΚΕ, είναι αναγκασμένοι (…) να υιοθετήσουν την καθολική αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Με βάση τα παραπάνω, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει τη μεγάλη απόφαση: Τελικά είναι ένα κομμουνιστογενές κόμμα παλαιάς κοπής ή ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας όταν συναντά τον πρόεδρο της ΕΚΤ;».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...