Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα Paradise Papers

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα Paradise Papers

Παπαδημούλης

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την πρόσφατη διαρροή των Paradise Papers, που αφορά 13.4 εκατομμύρια φορολογικά αρχεία προερχόμενα από φορολογικούς παραδείσους, καλεί την Κομισιόν με επείγουσα ερώτησή του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής / φοροδιαφυγής.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ονόματα πολιτικών, βασιλικών οικογενειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και τις περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Έτσι η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή δημιουργεί τεράστια φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Δημ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στην Κομισιόν σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι «η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητά την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης, η μεγάλη διαρροή των paradise papers αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες πράξεις δεν είναι επαρκείς».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ άλλων ζητεί από την Κομισιόν να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

Παρακάτω ολόκληρη η ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Φορολογικά κενά και Paradise Papers

Η διαρροή 13.4 εκατομμυρίων αρχείων από μεγάλες διεθνείς εταιρίες νομικής εκπροσώπησης που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, δείχνει για άλλη μία φορά το μέγεθος της φορολογικής απάτης που λαμβάνει χώρα διεθνώς. Η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητά την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης ωστόσο η μεγάλη διαρροή των paradise papers αποδεικνύει ότι οι υφιστάμενες πράξεις δεν είναι επαρκείς. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκατοντάδες πολιτικοί, βασιλικές οικογένειες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν και κρύβουν τα υπέρογκα κέρδη και περιουσίες τους με σκοπό να μην πληρώνουν φόρους. Πρόκειται για φορολογικά κενά τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι εποπτικοί μηχανισμοί που έχει η ΕΕ αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να εντοπίσουν τέτοια φαινόμενα. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Κομισιον:

1. Θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της ΕΕ από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής;

2. Πώς θα κάμψει τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με ισχυρά μέτρα φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται;

3. Ποια μέτρα φορολογικής εναρμόνισης σχεδιάζει η Κομισιόν και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες;

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/308441-Epeigoysa-erotese-Papademoyle-sten-Komision-gia-ta-Paradise-Papers ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...