Επιδότηση της Εργασίας αντί της Ανεργίας από το υπ. Εργασίας

Γιώργος Κατρούγκαλος

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Λύσεις στον δύσκολο γρίφο της ανεργίας, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και σε  συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εργοδοτικούς φορείς, κατατέθηκαν οι προτάσεις της αγοράς, ενώ τονίστηκε πως αυτή ήταν η πρώτη από πολλές συναντήσεις, ενώ στόχος του υπουργείου, είναι να επιδοτηθεί η απασχόληση και όχι η ανεργία. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, της  ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

«Ο στόχος μας  είναι διττός, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς όπως τόνισε, «τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός που ευνοούσε την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Για την συνάντηση ο υπουργός, δήλωσε πως, «έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθεια μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν την δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».  

Στην συνέχεια, η αναπλ. υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στο Υπουργείο Εργασίας καταστήσαμε σαφές   ότι για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη». 

Επίσης, η κυρία Αντωνοπούλου αποκάλυψε πως το υπουργείο στο τέλος του μήνα θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα «και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη».  Η ίδια τόνισε πως κατά την συνάντηση, συζητήθηκε ακόμα μία βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, «προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις».

Όπως εξήγησε,  «ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε  να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αλλαγή αυτή, υποστηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο.

Δηλαδή, το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες. «Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας» τόνισε η Ράνια Αντωνοπούλου.      

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...