Επιστρέφει ο Ελληνικός Στρατός στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ                                                                        

Δυναμική επιστροφή στις περιφέρειες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί ο Στρατός Ξηράς.

Με αυτό τον τρόπο κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του σε μία περιοχή όπου, σύμφωνα με το δόγμα άμυνας της χώρας τα τελευταία χρόνια, δεν υφίσταται εξωτερική απειλή.

Ωστόσο, πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχολίαζαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει αλλαγή του δόγματος, το οποίο αναγνωρίζει μόνο μία στρατιωτική απειλή, αυτή εξ Ανατολών δηλαδή από την Τουρκία.

Πρακτικά, η απόφαση του ΓΕΣ εκτιμάται ότι συνδέεται με την εξαγγελία που είχε κάνει πέρυσι τον Ιούνιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με στόχο -όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου- να φανεί ότι δεν γίνονται «εκπτώσεις» σε θέματα ασφαλείας, παρά την οικονομική κρίση, και παράλληλα την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας από τις μονάδες Μηχανικού του Στρατού μετά την ανασύσταση της πάλαι ποτέ ΜΟΜΑ.

Ακόμα, καθιερώνεται επίσης η «Ημέρα Αποτροπής» και θα εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του 625 Τάγματος Πεζικού στα Ιωάννινα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Μάλιστα, την περιοχή επισκέφθηκε εκτάκτως χτες, Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη.

Σκοπός ήταν να επιθεωρήσει την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία στα Ιωάννινα και φυλάκια της μεθορίου και να ελέγξει την πρόοδο των δράσεων του Στρατού, αναφορικά με την αύξηση της παρουσίας του στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

ΑΣΔΦΑΣΦΦΑΣ

Οι συγκερκειμένες δράσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφορούν:

1. Στην πραγματοποίηση επιχειρησιακών αναγνωρίσεων στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία, καθώς και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και δραστηριότητες των τμημάτων της Αεροπορίας Στρατού.

2. Στη διάθεση ελικοπτέρου UH-1 κατ’ ελάχιστον μία φορά κάθε μήνα, για τη διεξαγωγή αναγνωρίσεων από Διοικητές, επιτελείς καθώς και προσωπικό των Μονάδων εκστρατείας της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ καθώς και της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ στις Περιοχές Ευθύνης των ανωτέρω Σχηματισμών, με προσγείωση πλησίον χωριών και οικισμών και συνάντηση με κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

3. Στην εκτέλεση ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας και ενεργοποίησης της Δύναμης «Δ», στις εν λόγω περιοχές, κατόπιν προτάσεως του ΓΕΣ και διαταγής του ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον, ενίσχυση της παρουσίας του Στρατού Ξηράς, με τη διεξαγωγή ασκήσεων από Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων.

4. Στην καθιέρωση της «Ημέρας Αποτροπής», αρχής γενομένης από τον Ιούνιο 2016, μια φορά κάθε μήνα επί διήμερο, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται αναγνωρίσεις δρομολογίων προκαλύψεως, επανδρώσεις φυλακίων και εκτέλεση ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων.

5. Στην αύξηση του αριθμού εκπομπής εποχούμενων περιπόλων ανά Σχηματισμό, με έμφαση στη διέλευση μέσα από οικισμούς και χωριά και την επαφή με την τοπική κοινωνία, αυξάνοντας επίσης το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

6. Στην εξέταση της δυνατότητας – σκοπιμότητας επαναλειτουργίας του 625 Μ/Π ΤΠ ως ΚΕΝ-ΕΚΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων).

7. Σε ότι αφορά στο προσωπικό (Μόνιμο – Στρατεύσιμο) που υπηρετεί στις εν λόγω περιοχές:

α. Μόνιμο Προσωπικό: Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εξορθολογισμού του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων – Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών των Σχηματισμών με την υλοποίηση εκτάκτων μεταθέσεων εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου ισοσταθμικά να διατηρούν το αυτό ποσοστό επάνδρωσης. β. Στρατεύσιμο Προσωπικό: Για προικοδότηση κυρίως των Μονάδων Προκαλύψεως, το ΓΕΣ έχει σταδιακά αυξήσει, σε ποσοστό έως 20% σε σύγκριση με το 2015, τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών θητείας σε Μονάδες της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ, με οπλίτες που κατάγονται από την περιοχή, καθώς και με οπλίτες που εμπίπτουν σε κατ’ εξαίρεση μετάθεση με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα για την 2016 Δ’ ΕΣΣΟ, η οποία αριθμητικά είναι μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, τοποθετήθηκε στους εν λόγω Σχηματισμούς το 40% της τοποθετημένης δύναμης, με επακόλουθο το ποσοστό επάνδρωσης ειρηνικής περιόδου των υπόψη Ταξιαρχιών να αυξηθεί σημαντικά.

γ. Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση με προσωπικό εξειδικευμένων Ειδικοτήτων (Ιατροί άνευ ειδικότητας, Χειριστές Μηχανημάτων, Μάγειρες, κλπ) με έκτακτες μεταθέσεις οπλιτών θητείας της 2016 Β’ ΕΣΣΟ οι οποίοι συμπληρώνουν 5 μήνες θητείας, εντός μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Στόχοι με τις δράσεις αυτές είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας:

1. Η αναβάθμιση των μέτρων επιτήρησης της μεθορίου.

2. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και εξύψωσης του ηθικού στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών των βορείων συνόρων μας.

3. Η επίδειξη παρουσίας – αποτροπής στα βόρεια σύνορα μας.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υποβλήθηκαν αιτήσεις από δήμους της περιοχής αναφορικά με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών) για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας. Όλα τα αιτήματα έχουν καταγραφεί και θα εξετασθούν από στελέχη του Μηχανικού που θα μεταβούν επί τόπου για την αξιολόγηση και τον προγραμματισμό τους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...