Επιστρέφονται οι λάθος εισφορές ασθενείας στους συνταξιούχους!

Επιστρέφονται οι λάθος εισφορές ασθενείας στους συνταξιούχους!

Πόσα θα δει ο κάθε συνταξιούχος στο τραπεζικό λογαριασμό του και… πότε.

Έως και 3.000 θα πάρει ο κάθε συνταξιούχος, από την επιστροφή  των «παραπάνω» παρακρατηθέντων εισφορών ασθενείας!  Οι παρακρατήσεις αφορούν,  τις  επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ  από τις συντάξεις τους, λόγω λάθος εφαρμογή του νόμου και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο επανυπολογισμός ολοκληρώνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και οι επιστροφές θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Τι συμβαίνει με τις εισφορές

 Οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ  από τις συντάξεις ήταν λάθος που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  στην εφαρμογή του Νόμου 2084 του 1992, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων. 

 Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι η « παρακράτηση εισφορών υπέρ ασθενείας, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Με τη νέα διάταξη (ν.4387/2016), διορθώθηκε ο λάθος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε την αδικία και έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.Η απαραίτητη προεργασία για την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307703-Epistrephontai-oi-lathos-eisphores-astheneias-stoys-syntaxioychoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...