Επιστρέφουν οι δανειστές με περισσότερο κέφι τι ζητούν για φορολογία και μέτρα

Επιστρέφουν οι δανειστές με περισσότερο κέφι τι ζητούν για φορολογία και μέτρα

Βαλίτσες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα ετοιμάζουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς οι δανειστές, δεδομένου ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής, το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίζει, η χώρα αποκτά κυβέρνηση και η οικονομία απαιτεί να τεθεί εκ νέου στο προσκήνιο, με ένα και μοναδικό στοίχημα: Εκείνο της ανάκαμψης.

Το νέο οικονομικό επιτελείο – η οριστικοποίηση της σύνθεσης του οποίου είναι απλά θέμα λίγων ωρών – δεν έχει στη διάθεσή του παρά μόλις 14 ημέρες, καθώς σε ημερομηνία – ορόσημο για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η 5η Οκτωβρίου.
Την ημέρα εκείνη ο νέος υπουργός Οικονομικών – ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι και πάλι ο Ευ. Τσακαλώτος, μετά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την υπογραφή της νέας συμφωνίας των 86 δισ. ευρώ – καλείται να παρουσιάσει στη βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016.
Την ίδια ημέρα και λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει τα βασικά κεφάλαια του νέου προϋπολογισμού και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού το επόμενο ραντεβού σε επίπεδο Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.
Κατά τις πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και τα στρατιωτικά κονδύλια ακόμη σε μη μισθολογικά έξοδα (μετακινήσεις, υπερωρίες υπαλλήλων).
Μέχρι τότε, όπως όλα δείχνουν, οι ξένοι τεχνοκράτες θα έχουν επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τα πρώτα δείγματα… εφαρμογής του νέου μνημονίου.
Στα μεγάλα θύματα του νέου μνημονίου συγκαταλέγονται οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εντός του Οκτωβρίου, το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να οριστικοποιήσει μέτρα που «καίνε» και αφορούν στις δύο παραδοσιακά πιο καυτές πατάτες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα δύο πιο καυτά μέτωπα δεν είναι άλλα από εκείνα της φορολογίας και του ασφαλιστικού.
Για ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό και ασφαλιστικό έχει ήδη δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, στα μέσα Αυγούστου.
Ο βαρύς κατάλογος των μέτρων έχει ως εξής:
Φορολογία

– Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
– Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια.
Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ ο υψηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
– Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017.
Ασφαλιστικό

– Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία.
– Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017.
– Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
– Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.
– Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
– Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

Γράφει το news247



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...