Επιστροφή στην ανάπτυξη με 4,8 δισ. ευρώ στην τετραετία με τον νέο αναπτυξιακό!

Επιστροφή στην ανάπτυξη με 4,8 δισ. ευρώ στην τετραετία με τον νέο αναπτυξιακό!

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 08/03/2016 – 22:29

Επιστροφή στην ανάπτυξη με 4,8 δισ. ευρώ στην τετραετία με τον νέο αναπτυξιακό!

Επιστροφή στην ανάπτυξη, μέσα στο 2016, έχουν βάλει στόχο στο υπουργείο Οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο έρχονται «πακέτο» ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα βάλει στην αγορά 4,8 δισ. ευρώ και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όμως λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καθυστερήσει περίπου ένα μήνα. Ο νέος αναπτυξιακός βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πάρει τον δρόμο για την βουλή.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης, σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, έδωσε μία πρώτη εικόνα του νέου σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει αιτήσεις σχεδίων, χωρίς ίδια συμμετοχή φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και ειδική επενδυτική μέριμνα για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με ειδική πρόβλεψη για τα εννέα νησιά του Αιγαίου που δέχτηκαν τις μεγάλες πιέσεις των προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε, μιλώντας στην ημερίδα, την ανάγκη προώθησης ενός πλαισίου πιστοποίησης των προσόντων των μελετητών του αναπτυξιακού νόμου, στην κατεύθυνση μιας αξιόπιστης, διαφανούς και αποτελεσματικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Λαμπριανίδης μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε βάθος τετραετίας, θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία  περίπου 4,8 δισ. ευρώ.  Δεν έχει κατατεθεί ακόμα, γιατί οι θεσμοί ζητούν ο αναπτυξιακός νόμος να κατατεθεί μετά την παρουσίαση του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα δοθεί στους θεσμούς στο τέλος του μήνα.

Τα  καθεστώτα ενίσχυσης

-Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού.

-Γενική Επιχειρηματικότητα: Περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, leasing και επιχορήγηση μισθολογικού κόστους. Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ορεινές περιοχές, περιοχές με μείωση πληθυσμού πάνω από 30%, παραμεθόριες και νησιωτικές-, θα μπορούν να λαμβάνουν και επιχορήγηση έως 70% του ποσοστού ενίσχυσης.

-Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ: Η επιχορήγηση είναι 70%, 100% φοροαπαλλαγές για leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.

-Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ: Μηχανήματα -εγκαταστάσεις 70%, φοροαπαλλαγές, ενώ ενισχύεται 100% το leasing και το μισθολογικό κόστος.

-Συνέργειες και δικτυώσεις clusters: Για τη δημιουργία κοινών υποδομών θα μπορούν να λάβουν το 100% της επιχορήγησης, φοροαπαλλαγές, leasing και κάλυψη μισθολογικού κόστους.

-Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών: Προβλέπονται χρηματοδοτικά εργαλεία για κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων, κ.α.

-Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας: Θα γίνει προκήρυξη προκειμένου ομάδα επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην οποία βρίσκονται ή κάποιο Πανεπιστήμιο να καταθέτουν πρόταση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος. Ο σχεδιασμός είναι να εγκριθεί η επένδυση από μια τέτοια ομάδα ανά περιφέρεια.

-Επενδύσεις μείζονος σημασίας (πάνω από 20 εκατ. ευρώ): Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια ή φοροαπαλλαγή έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ προϋπόθεση είναι για κάθε 1 εκατ. ευρώ να δημιουργείται έως 1 θέση εργασίας.

 Μέσα από το σχέδιο, ενισχύονται οι εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές σε όρους αύξησης της απασχόλησης, όσες έχουν προκύψει από συγχώνευση (όχι από εξαγορές), ανήκουν στους κλάδους ΤΠΕ ή αγροδιατροφικό τομέα, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, είναι συνεταιρισμοί – ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι ενισχύσεις, αφορούν, φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση, χρηματοδοτική μίσθωση, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ταχεία αδειοδότηση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...