Ερώτηση-ΑΚΕ βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τους μεγαλοοφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων με ΠΝΠ.

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: « Παρανομεί και εκτίθεται πολιτικά η Κυβέρνηση με την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, να αποκαλύψει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών άνω του 1 εκατ. Ευρώ που εντάχθηκαν με την χαριστική Π.Ν.Π. στη ρύθμιση των 100 δόσεων»

 

Προβληματισμό και ερωτηματικά, για τη σκοπιμότητα που υπηρετεί, προκαλεί η μέχρι σήμερα άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή και δι’ αυτής τον Ελληνικό λαό για τους μεγαλοοφειλέτες, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που εντάχθηκαν στο Ν. 4321/2015 για τις εκατό δόσεις με τη χαριστική Π.Ν.Π. της 27-03-2015 (Φ.Ε.Κ. 35Α) και με την οποία για πρώτη φορά έγινε διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/97 για πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι εντελώς εκτεθειμένη πολιτικά, κοινοβουλευτικά και νομικά, καθώς παραμένουν αναπάντητες, μέχρι σήμερα, οι Ερωτήσεις μας – ΑΚΕ (31-03-2015 με Αρ. 1349, 23-07-2015 με Αρ. 4131/342 και21-10-2015 με Αρ. 439/29) με βάση τις οποίες ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να μας ενημερώσει αναλυτικά καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα για το πόσοι και ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες, ποιά είναι συνολικά και κατά οφειλέτη τα ρυθμιζόμενα ποσά και αντίστοιχα ποιο είναι το ποσό των προστίμων και προσαυξήσεων του Ν. 2523/97 που χαρίστηκε στους συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπεκφεύγει διαρκώς και είτε με την εκπρόθεσμη απάντησή του στην τελευταία Ερώτηση μας, είτε κατά τη συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια του Νομοθετικού Έργου ή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Επίκαιρη Ερώτηση Γιάννη Κουτσούκου, 11-12-2015) αναφέρεται μόνο στο συνολικό ποσό οφειλών πάνω από 1 εκατ. € και στο συνολικό ποσό που διεγράφη. Δηλαδή σε ποσό ρυθμισμένου κεφαλαίου 756.508.327,79 και ποσό διαγραφέν 188.087.461,60, επικαλούμενο ψευδώς ότι το θεσμικό πλαίσιο για το φορολογικό απόρρητο δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων.

Προφανώς όμως, ψεύδεται και υπηρετεί σκοπιμότητες για την προστασία των συγκεκριμένων μεγαλοοφειλετών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο Ν. 3943/2011 (Φ.Ε.Κ 66Α΄) επιτρέπει και επιτάσσει την δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών άνω του ποσού των 150.000 €, ενώ σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΠΟΛ 1185/1-09-2011 του τότε Υπουργού Οικονομικών ρυθμίστηκαν τα διαδικαστικά και τεχνικά θέματα για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων οφειλετών στο διαδικτυακό τόποwww.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων δημοσιοποιήθηκαν σχετικοί κατάλογοι, Φυσικών και Νομικών προσώπων, που βρίσκονται σήμερα αναρτημένοι στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

Επομένως αν πράγματι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε τη σκοπιμότητα να προστατεύσει κάποιους μεγαλοοφειλέτες, θα έπρεπε –ως είχε υποχρέωση– να απαντήσει στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα, όπως ζητήσαμε με τις Ερωτήσεις μας – ΑΚΕ.

Επιβάλλεται εξάλλου στο Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνει το σχετικό διαδικτυακό τόπο, όπως ο Ν. 3943/2011 και την ΠΟΛ 1185/1-09-2011 ορίζουν, πράγμα που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Από την ενημέρωση αυτή, θα προέκυπταν με σχετική επεξεργασία ποιοι μεγαλοοφειλέτες εντάχθηκαν στη χαριστική Π.Ν.Π. της 27-03-2015 .

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η μέχρι σήμερα άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και οι υπεκφυγές που χρησιμοποιεί συνιστούν παραβίαση του Νόμου, της πολιτικής και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, προσβάλουν δε τους ειλικρινείς φορολογούμενους, στους οποίους η Κυβέρνηση φορτώνει συνεχώς νέα βάρη, είναι μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανέξοδες διακηρύξεις της για διαφάνεια, πόλεμο κατά της διαπλοκής καιτης ολιγαρχίας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Γιατί παραβαίνει το Νόμο και δεν αναρτά τους πίνακες των οφειλετών άνω των 150.000 € στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών;

2.Γιατί μέχρι σήμερα ενώ είχε τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ενημερώσει τη Βουλή, αποκρύπτει τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που με βάση την Π.Ν.Π.της 27-03-2015 υπαχθήκαν στις διατάξεις του Ν. 4321/15;

3.Καλείται για μία ακόμα φορά ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία για τους οφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εντάχθηκαν στην παραπάνω ρύθμιση. Συγκεκριμένα, αριθμό και ονόματα Φυσικών ή Νομικών προσώπων, ποσά ανά πρόσωπο ρυθμιζόμενης οφειλής και διαγραφέντων προστίμων του Ν. 2523/97.

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Κουτσούκος

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Βενιζέλος Ευάγγελος

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτρης Κρεμαστινός

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Ανδρέας Λοβέρδος

Ιωάννης Μανιάτης

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Κώστας Σκανδαλίδης

Μιχάλης Τζελέπης

Εύη Χριστοφιλοπούλου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...