Ευρεία σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο

Ευρεία σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) κ. Μόσχου Κορασίδη για το θέμα της εξάπλωσης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού.

Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται να εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός μιας και δεκάδες κοπάδια μηρυκαστικών έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου – εκτιμάται ότι περίπου 90 κοπάδια έχουν προσβληθεί από τον πυρετό.

Μάλιστα σε προηγούμενη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων και οι ίδιοι δεν αντέχουν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Έγγραφο ΥΠΑΑΤ

Το ΥΠΑΑΤ με σχετικό έγγραφό του (αρ. πρωτ.: 1776/80270) αναφέρει:

«1. Όταν μια εκτροφή βρίσκεται εντός μιας τέτοιας ζώνης ελέγχου και τα περιοριστικά μέτρα σε αυτήν επεκτείνονται χρονικά πέραν των 21 ημερών, λόγω επιβεβαίωσης διαδοχικών εστιών του νοσήματος στη γύρω περιοχή, τότε, μετά την πάροδο των αρχικών 21 ημερών, εκτός από τις μετακινήσεις για άμεση σφαγή, που αναφέρονται στην παράγραφο 4 (3η παύλα) του σχετικού, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση ζώντων ζώων για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κάθε φορά, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Τα ζώα (μηρυκαστικά) των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή τους σε άλλη περιοχή, εντός ζώνης ελέγχου, μόνον εφόσον:
• Την ήμερα της μετακίνησής τους έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν
συμπτώματα ΚΠ.
• Πριν από τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα V/B της με αριθ. πρωτ. 258944/07.08.2008 Απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1727 Β΄) «Σχέδιο αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού».
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα θα μεταφερθούν πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων».

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 23 Ιουνίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κτηνοτροφία στους Νομούς Λακωνίας – Αρκαδίας – Μεσσηνίας από τον καταρροϊκό πυρετό:

«Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών σε κοπάδια στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, ακολούθησε επέκταση στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ήδη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει ταχύτατο ρυθμό εξάπλωσης και ότι έχουν προσβληθεί ογδόντα οκτώ κοπάδια σε όλη την Περιφέρεια, με διαπιστωμένα κρούσματα σε τριάντα κοπάδια στην Αρκαδία, σαράντα πέντε στη Λακωνία, έντεκα στη Μεσσηνία και από ένα σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αφού υπάρχουν πολλά περιστατικά προς διερεύνηση. Χαρακτηριστικά τα μολυσμένα κοπάδια στη Λακωνία έφτασαν την Παρασκευή (20/6) τα εξήντα, από σαράντα πέντε που ήταν την Πέμπτη (19/6), ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος επέκτασης σε Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κτηνιατρικού και λοιπού προσωπικού των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, που βρίσκονται για χρόνια υποστελεχωμένες εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας για την κάλυψη των αναγκών και με περιορισμένες τις δυνατότητες μετακινήσεων του ελάχιστου προσωπικού τους, η ολιγωρία εκ μέρους κυβέρνησης και περιφέρειας συμβάλλει στην ταχύτατη επέκταση των εστιών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, ζητούν:

Άμεσα και γρήγορα να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης με ταυτόχρονους ψεκασμούς για να εμποδιστεί η επέκταση της ασθένειας. Να γίνει μακροσκοπική εξέταση σε κάθε κοπάδι ξεχωριστά και να παρθούν δείγματα για έλεγχο. Να εξεταστούν όλα τα κοπάδια και γρήγορα να βγουν τα αποτελέσματα.

Τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο.

Την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Τι άμεσες ενέργειες θα κάνει για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη επιδημία, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειές της στους κτηνοτρόφους.

β) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των κτηνοτρόφων».

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...