Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου!

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου!

«Καμία πιθανότητα», δεν υπάρχει για παράταση του μνημονίου, ξεκαθαρίζουν με νέες τοποθετήσεις τους στελέχη από τους θεσμούς και το υπουργείο Οικονομικών. Μετά από δημοσιεύματα, που ήθελαν την παράταση του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που λήγει το Καλοκαίρι, γνώστες των εξελίξεων χαρακτήρισαν το δημοσίευμα, ως ευσεβείς πόθους ορισμένων κύκλων.  

Σε άρθρο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι όχι μόνο το μνημόνιο οδεύει προς παράταση, αλλά ακόμα ότι αυτό θα γίνει με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λόγος που δίνεται για αυτό, είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου να μην έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα από την υπολειπόμενη δόση.

Η απάντηση ήρθε πρώτα από αξιωματούχο της Ευρωζώνης  που απέρριψε τέτοια εξέλιξη και την οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από μία νέα απόφαση για επέκταση του μνημονίου από τον ESM. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα καθώς δεν υπάρχει ανάγκη. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «μία υποθετική τεχνική επέκταση του προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, δηλαδή όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης».  Για να γίνει κάτι τέτοιο οι υπουργοί Οικονομικών πρώτα θα πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια, όπου και εκείνα με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερωθούν από τους θεσμούς. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα, αυτή η χρονοβόρα διαδικασία δεν έχει λόγο να ξεκινήσει.

Ξεκάθαρες ήταν σήμερα το μεσημέρι, πηγές του υπουργείου Οικονομικών που αναφερόμενες στο θέμα τόνισαν ότι δεν είναι τίποτα άλλο από  «ευσεβείς πόθοι», οι οποίοι όταν «μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες».

Συγκεκριμένα, σχετικά με την τεχνική παράταση του μνημονίου  στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ξεκαθαρίστηκε ότι  κάτι τέτοιο, «δεν έχει ζητηθεί  από τους θεσμούς, δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, δεν έχει συζητηθεί σε κανένα θεσμικό όργανο, δεν έχει τεθεί σε συνάντηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν έχει εκφραστεί  δημοσίως από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και δεν αποτελεί βούληση των κρατών μελών της Ευρωζώνης». Οπότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324328-Eyropaios-axiomatoychos-Den-yparchei-endechomeno-paratases-toy-mnemonioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...