“Εφτασε η ώρα για συνολική λύση του Κυπριακού”, λέει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο

Την εκτίμηση ότι έφτασε η ώρα για μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προς όφελος της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξέφρασε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, μετά την ολοκλήρωση τριήμερης επίσκεψης στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του ο Τζ. Πιτέλα αναφέρει πως σε ό,τι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις σχετικά με την ΑΟΖ της Κύπρου, η Σοσιαλιστική Ομάδα αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα.

Παράλληλα, ο Τζ. Πιτέλα σημειώνει ότι συστήνει στις κυπριακές Αρχές να διαβουλεύονται (“consult”) με τους τούρκους συνομιλητές σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες ανόρυξης και εκμετάλλευσης, έτσι ώστε τα οφέλη να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, η ΕΕ, θα πρέπει να προσφέρει στην Τουρκία μια πραγματική προοπτική για ενσωμάτωση, τονίζοντας πως οποιοδήποτε μεμονωμένο ή εθνικό θέμα δεν θα πρέπει να θέτει την ενταξιακή διαδικασία υπό ομηρία.

Ο Τζ. Πιτέλα σημειώνει ακόμη ότι επιθυμεί το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των διαπραγματεύσεων που αφορούν στη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και του κεφαλαίου 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική στο εγγύς μέλλον.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...