Εύσημα Σεντένο για την υπερκάλυψη των στόχων

Εύσημα Σεντένο για την υπερκάλυψη των στόχων

 Θετικά μηνύματα για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας και την έξοδο από το μνημόνιο, στέλνουν αξιωματούχοι των θεσμών, με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, να δίνει εύσημα στην κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων και να ζητά προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο.

 Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα 88 προαπαιτούμενα και η επόμενη των θεσμών στην Αθήνα θα είναι ένα βήμα προς το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό θα οδηγήσει στην τελική εκταμίευση  και θα καθορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, «η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχίσει και μετά τη λήξη του προγράμματος».

H Ελλάδα ξεφεύγει από την οικονομική τραγωδία

 Μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, «η Ελλάδα ξεφεύγει από την οικονομική τραγωδία», επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Ο συντάκτης, επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμούς Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχέλ Γκουρία, όταν είχε επισκεφτεί την Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το συνολικό καλό κλίμα για την Ελλάδα, που δημιουργούν συνολικά τα εύσημα ξένων αξιωματούχων.

 Συγκεκριμένα, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, σημειώνοντας πως οι μετοχές της Eurobank έχουν ενισχυθεί 38% το τελευταίο εξάμηνο, της Πειραιώς περίπου 37% και της Alpha Bank 20%, καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να απαλλάσσονται από τα κόκκινα δάνεια. και να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους.

Μεγάλη βελτίωση, για τον κλάδο και γενικότερα για την ελληνική Οικονομία, με το δημοσίευμα να έχει ειδική αναφορά στη βελτίωση των όρων δανεισμού της χώρας. Τα έχουν προσέξει και οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές χρέους, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται συνεχώς.

Τζανακόπουλος: έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στη διαπραγμάτευση

 Στο εσωτερικό συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους όρους εξόδου από το μνημόνιο. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση με τους δανειστές έχει προχωρήσει τόσο αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, όσο και με το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι, τουλάχιστον για την ώρα, δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για τις μειώσεις των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, αλλά και για τη μείωση του αφορολογήτου.

 

Βορίδης: Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι κενοί περιεχομένου

Από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής, Μάκης Βορίδης, δήλωσε στην κυριακάτικη kontranews, ότι «οι πανηγυρισμοί για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτονομίας μέχρι σήμερα είναι κενοί περιεχομένου: αυξημένη εποπτεία αλλά μεγαλύτερη αυτονομία, έλεγχοι δύο φορές ετησίως από την τρόικα, υβριδικός δημοσιονομικός έλεγχος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, όλα αυτά είναι επικοινωνιακός θόρυβος της Κυβέρνησης άνευ σημασίας για τους πολίτες».

Ξένος Τύπος: Η Ελλάδα ξεπερνάει τις προσδοκίες

Σημαντική βελτίωση στους όρους της Οικονομίας, βλέπουν στην Ελλάδα τα ξένα ΜΜΕ. Ιδιαίτερα θετικά βρήκαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, με την Wall Street Journal να αναφέρει ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικό βήμα προς την έξοδο των μνημονίων.  Το πρακτορείο Bloomberg επίσης ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα των stress tests σημαίνουν ότι τα 20 δις ευρώ  που ήταν στην άκρη για την στήριξη των τραπεζών , τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Το Reuters, μετέδωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2010, αλλά εξακολουθούν να βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 96 δις ευρώ.

Η καλή πορεία της ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα, οι «καλοί βαθμοί» που πήραν οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ, έφτασε μέχρι την Άπω Ανατολή. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua ανέφερε πως  ύστερα από 8 χρόνια κρίσης στην Ελλάδα, το τραπεζικό της σύστημα  είναι πια ανθεκτικό και δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

Τα 8 μεγάλα ερωτήματα για την τελική συμφωνία του Ιουνίου

Εντός και εκτός συνόρων, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την συνολική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, που θα περιλαμβάνει την έξοδο από το πρόγραμμα (20 Αυγούστου), την ελάφρυνση του χρέους, την συμμετοχή του ΔΝΤ, τους όρους της εποπτείας καθώς και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Με την ημέρα ολοκλήρωσης του προγράμματος να πλησιάζει,  το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του,  θέτει οκτώ δύσκολα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα.

Ελάφρυνση χρέους: Αυτόματη ή με ετήσιες εγκρίσεις;

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει να ελαφρύνει τους όρους για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών παραμένουν. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ζητήματα ποια δάνεια θα αναδιαρθρωθούν, ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κυρίως αν η ελάφρυνση θα δοθεί προκαταβολικά και χωρίς όρους ή σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.

Η Γερμανία ζητά στενή παρακολούθηση

 Καθαρή έξοδος ή  στενή επιτήρηση; Η επιτήρηση αναμένεται να  είναι στενότερη από ό,τι στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα και θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς θα συνδεθούν με την πειθαρχία από την πλευρά της Ελλάδας.

Με ή χωρίς ΔΝΤ;  

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μην συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, κατάφεραν να το εγκρίνουν, μόνο και μόνο επειδή έταξαν στο εσωτερικό τους, ότι θα μπει και το Ταμείο. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα σημαίνει ότι θεωρεί το χρέος βιώσιμο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στα μάτια των επενδυτών.

Η κάνουλα χρηματοδότησης από τις αγορές

Μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης. Βραχυπρόθεσμα, ως το 2020, οι χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από πωλήσεις ομολόγων και μετρητά από το πρόγραμμα. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια και θα εξαρτηθεί από το πώς βλέπουν οι επενδυτές τη βιωσιμότητα χρέους και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Από την ύφεση στην ανάπτυξη και μετά τί;

Η ελληνική Οικονομία, πέρασε  από τη βαθιά ύφεση, στην ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών. Τώρα, η υπάρχει η ελπίδα για μία διατηρήσιμη οικονομική άνθιση τα επόμενα χρόνια, παρότι υπολείπεται σε ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψη στο 1,9% φέτος και στο 2,3% το 2019, από 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση και για τις δυο χρονιές. Η οικονομία τις χώρας παραμένει ευάλωτη έναντι προβληματικών καταστάσεων λόγω αδυναμιών στην Ευρωζώνη, των κινδύνων που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση τις νομισματικής πολιτικής.

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;

Η καρδιά της χρηματοδότησης της αγοράς, είναι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας πέρασαν χωρίς προβλήματα το stress test και αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 δις ευρώ από τα κεφάλαια του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί να κατευθυνθούν προς τον κλάδο, είναι ελεύθερα για να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Παρά τα αποτελέσματα, ωστόσο, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι σχεδόν στο 50% του συνόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Έρχονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις;

Την τελευταία δεκαετία η Αθήνα διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τους όρους των δανείων. Η τεταμένη σχέση με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις έχει πλήξει την αξιοπιστία της χώρας σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίησή τους από μόνη της, κάτι που δημιουργεί ανησυχία ότι χωρίς το «καρότο» στην άλλη πλευρά, η χώρα θα παρεκτραπεί. Και παρότι η χώρα έχει εφαρμόσει πολλές αλλαγές, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ή άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κίνητρα.

Υπάρχει κίνδυνος παροχολογίας λόγω εκλογών το 2019;

Συνήθως, οι εκλογές δελεάζουν τους πολιτικούς να δώσουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν, κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στην Ελλάδα ακόμη και το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι το ρίσκο δαπανηρών πολιτικών υποσχέσεων είναι μεγάλο. Τέλος, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη από το Μάιο του 2010 που θα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την οικονομική πολιτική της χώρας και έτσι θα χρεωθεί οτιδήποτε θετικό, αλλά και κάθε αρνητικό, τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις αγορές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330918-Eysema-Senteno-gia-ten-yperkalypse-ton-stochon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...