Ζευγάρι σκότωσε τα τέσσερα παιδιά του και αυτοκτόνησε λόγω ανέχειας

Θλίψη, πόνο, δυστυχία και ανθρώπινες τραγωδίες φέρνει η λιτότητα όπου κι αν εφαρμόζεται και η ρημαγμένη από τα μνημόνια χώρα μας το γνωρίζει από πρώτο χέρι, ιδίως τα τελευταία χρόνια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης…

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της φτώχειας και της πείνας είναι ορατά παντού στον κόσμο, αποδεικνύοντας πως οι περικοπές δεν αποτελούν λύση αλλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σοκ και ανατριχίλα έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη η είδηση ότι ένας πάμφτωχος άνδρας και η σύζυγός του στην Κίνα δολοφόνησαν τα παιδιά τους, επειδή δεν μπορούσαν να τα θρέψουν, και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν, γράφοντας τον πιο δραματικό επίλογο σε αυτή την πρωτοφανή οικογενειακή τραγωδία.

Το συγκλονιστικό περιστατικό σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα σε μια φτωχή συνοικία της ασιατικής χώρας. Η 28χρονη μητέρα, αφού της έκοψαν ένα επίδομα με το οποίο συντηρούσε την οικογένειά της, σκότωσε στα τέλη Αυγούστου τα τρία κορίτσια της, ηλικίας από 3 έως 6 ετών, καθώς και τον 5χρονο γιο της στο χωριό Αγκουσάν, στην επαρχία Γκανσού, όπως αποκάλυψε η αστυνομία.

Η Γιανγκ Γκαϊλάν έβαλε κατόπιν τέλος στη ζωή της πίνοντας ένα μπουκάλι με φυτοφάρμακο. Ο άνδρας της, ο 31χρονος αγρότης Λι Κεγίνγκ, αυτοκτόνησε και αυτός 15 ημέρες αργότερα, αφού κήδεψε τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Οι τοπικές αρχές, που έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, διευκρίνισαν ότι το επίδομα που έπαιρνε η οικογένεια είχε κοπεί από το 2014. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια του Κεγίνγκ ήταν μια από τις πιο φτωχές του χωριού.

Η επιτροπή του χωριού είχε κρίνει όμως ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους ήταν πάνω από το επίπεδο της φτώχειας, δηλαδή τα 2.300 γουάν (περίπου 300 ευρώ) κατ’ έτος και κατ’ άτομο.

Πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ουσιαστικό ρόλο στην τραγωδία διαδραμάτισε η διαφθορά. Συγγενείς των θυμάτων άφησαν να εννοηθεί ότι το επίδομα κόπηκε επειδή η οικογένεια δεν δωροδόκησε κάποιους τοπικούς αξιωματούχους.

Η Γιανγκ, ο Λι και τα τέσσερα παιδιά τους ζούσαν μαζί με τη γιαγιά και τον πατέρα της Γιανγκ σε ένα πλίνθινο σπίτι με χωμάτινο πάτωμα. Τρεις αγελάδες και δώδεκα κοτόπουλα ήταν η περιουσία τους, τα πολυτιμότερα αγαθά τους.

Η 28χρονη πολύτεκνη μητέρα ζούσε ακόμη όταν την βρήκε η γιαγιά της, ετοιμοθάνατη και λουσμένη στο αίμα των μικρών παιδιών της. «Γιατί δεν μου άφησες τουλάχιστον τη Γιφάν;» ούρλιαξε η ηλικιωμένη γυναίκα αναφερόμενη στο μεγαλύτερο από τα κορίτσια, αυτό που αγαπούσε περισσότερο και με το οποίο μοιραζόταν το ίδιο κρεβάτι κάθε νύχτα.

Η Γιανγκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν αρνήθηκε τη φροντίδα των γιατρών, όμως τους επαναλάμβανε διαρκώς: «Μη με σώσετε».

Η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού, όμως ακόμη και τις δεκαετίες που εφαρμοζόταν ο νόμος, στην επαρχία υπήρχε κάποια ανοχή όταν η οικογένεια αποκτούσε και δεύτερο παιδί, ιδίως αν το πρώτο ήταν κορίτσι. Σε κάποιες ξεχασμένες γωνιές, όπως στο Αγκουσάν, τα πάμφτωχα ζευγάρια, μην έχοντας τα οικονομικά μέσα για αντισύλληψη, αποκτούσαν πολλά παιδιά.

Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κινεζικής δημόσιας σφαίρας. Η κατάσταση αυτή «αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την οδυνηρή πραγματικότητα της έκτασης της φτώχειας στην Κίνα» σχολίασε  ο επικεφαλής οικονομολόγος της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας.

«Από τη μία οι διεφθαρμένοι αρμόδιοι που καταχρώνται εκατοντάδες εκατομμύρια με κάθε ευκαιρία και οι πλούσιοι που δαπανούν χιλιάδες καθημερινά, διαγωνιζόμενοι για το ποιος θα καταφέρει να ξοδέψει τα περισσότερα, απέναντι σε εκείνους που ζουν σε τέτοια φτώχεια που χάνουν κάθε ελπίδα», πρόσθεσε.

Η τραγωδία «συγκλόνισε τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων πόλεων στα ανατολικά της χώρας»  σημείωσε ένας ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, μιλώντας στην εφημερίδα Global Times.

Περιττό να σημειώσουμε ότι περισσότερα από 7.000 παρόμοια δράματα – μικρού ή μεγαλύτερου βαθμού δεν έχει σημασία- έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας την καταστροφική επταετία της κρίσης. Τόσοι είναι οι συμπολίτες μας που έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους επειδή τους έκοψαν το επίδομα, τη σύνταξη ή γιατί βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά.

Κάθε ζωή που χάνεται εξαιτίας της ανέχειας –όπου και αν χάνεται- είναι γροθιά στο στομάχι, που μας υπενθυμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην λιτότητα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...