Ζημιά 100.000.000 δολάρια θα επωμιστεί η Sony από την εισβολή στο στούντιό της

Ζημιά 100.000.000 δολάρια θα επωμιστεί η Sony από την εισβολή στο στούντιό της
Τις πρώτες εκτιμήσεις για την ζημία που έχει προκαλέσει στην Sony Pictures Entertainment η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα συστήματά της και η διαρροή υπό έκδοση ταινιών, κάνουν οι ειδικοί. 
Δεν μπορεί όμως να προστεθεί σε όλα μια τιμή, διευκρινίζουν κάποιοι. Την ίδια στιγμή, το FBI συνεχίζει την αναζήτηση των υπευθύνων, και νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την εμπλοκή ακόμα και του προέδρου του ιαπωνικού κολοσσού στην διαμόρφωση κρίσιμων σκηνών στην ταινία που θεωρείται ότι τα προκάλεσε όλα.

Η ζημιά που θα επωμιστεί η Sony Pictures Entertainment μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ), δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Τζιμ Λούις, από το αμερικανικό Κέντρο Μελετών Στρατηγικής και Διεθνών Θεμάτων. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κόστος της διερεύνησης του προβλήματος, την επαναφορά ή/και την αντικατάσταση συστημάτων καθώς και η υλοποίηση μέτρων θωράκισης του συστήματος, με την χαμένη παραγωγικότητα από την παύση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων να αυξάνει περαιτέρω τη ζημιά. Πάντως, είναι μάλλον νωρίς για να γίνει η συνολική εκτίμηση -συνήθως απαιτούνται έξι μήνες, και η εταιρεία αρνείται να δώσει στοιχεία αφού η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα που επέφεραν οι άγνωστοι ακόμα εισβολείς είναι η διάθεση ταινιών που δεν έχουν προβληθεί ακόμα -όπως η ταινία-μιούζικαλ Annie- διαρροή για την οποία η εταιρεία Macquarie Research εκτιμά ότι η Sony θα εγγράψει ζημία ύψους 83 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Sony Pictures Entertainment είχε λειτουργικά κέρδη 501 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Μάρτιο του 2014. Με βάση τις προκαταρκτικές αυτές εκτιμήσεις τρίτων, η ζημιά της Sony από την επίθεση στην Sony Pictures Entertainment είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη που υπέστη το 2011, όταν διέρρευσαν στοιχεία εγγεγραμμένων χρηστών στις διαδικτυακές υπηρεσίες της (171 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 138 εκατομμύρια ευρώ).

Εντούτοις, υπάρχουν αφανή κόστη από ένα κυβερνοχτύπημα τέτοιου μεγέθους -που θεωρείται το μεγαλύτερο πλήγμα μέσω Διαδικτύου σε εταιρεία σε αμερικανικό έδαφος. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πόσο θα στοιχίσει στην θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού η διαρροή εγγράφων της επιχείρησης, όπως συμβόλαια ή σχέδια για την προώθηση ταινιών (μάρκετινγκ) που θα φτάσουν στα χέρια των ανταγωνιστών της ή τέλος, η αντίδραση διάσημων ηθοποιών που είδαν προσωπικά τους στοιχεία αναρτημένα δημοσίως στο Ίντερνετ.

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg μεταδίδει ότι, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των e-mail που αντάλλαξε η συν-πρόεδρος της Sony Pictures Entertainment Έιμι Πασκάλ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sony στο Τόκιο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, ο Καζούο Χιράι ενέκρινε τις πλέον αμφιλεγόμενες σκηνές στην ταινία-κωμωδία The Interview που θεωρείται ότι σχετίζεται με την εισβολή, προκαλώντας την μήνιν της κυβέρνησης της Β.Κορέας. Ο Χιράι ενέκρινε με επισημάνσεις την σκηνή στην οποία ο βορειοκορεάτης ηγέτη πεθαίνει ανατινασσόμενος και ζήτησε να αφαιρεθεί από τις εκδόσεις της ταινίας εκτός Ηνωμένων Πολιτειών η σκηνή στην οποία φαίνεται το πρόσωπό του.

Πάντως, από την Δευτέρα η Sony Pictures αντιμετωπίζει έναν νέο εφιάλτη αφού έλαβε νέο μήνυμα-τελεσίγραφο που απαιτεί την ματαίωση της προβολής της ταινίας στις 25 Δεκεμβρίου, απειλώντας με νέα αντίποινα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...