Ζουν λιγότερο όσοι έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης

Ζουν λιγότερο όσοι έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης
Η μεγάλη περίμετρος μέσης μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης ακόμα και αν ένας άνθρωπος δεν διαθέτει περιττά κιλά και έτσι δεν θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Όπως έδειξε, οι άντρες και οι γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως περιττό λίπος στην κοιλιά.

Και αυτό, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά 11 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Όπως διαπίστωσαν, οι άντρες με περίμετρο μέσης άνω των 108 εκατοστών είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σύγκριση με όσους είχαν περίμετρο μέσης κάτω από 88 εκατοστά, ενώ συνολικά η μεγάλη κοιλιά τούς κόστιζε 3 χρόνια ζωής μετά την ηλικία των 40 ετών.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, όσες είχαν περίμετρο μέσης πάνω από 92 εκατοστά είχαν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, καθώς η μεγάλη κοιλιά του κόστιζε 5 χρόνια ζωής μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η αύξηση του κινδύνου ήταν γραμμική: ανά 5 εκατοστά αύξηση στην περίμετρο της μέσης πάνω από το φυσιολογικό, ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν έως 7% για τους άντρες και έως 9% για τις γυναίκες.

Στους άντρες, η περίμετρος της μέσης πρέπει να είναι κάτω από 88 εκατοστά, ενώ στις γυναίκες κάτω από 67 εκατοστά.

Ένα, πάντως, από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης ήταν πως ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, αλλά ακόμα κι αυτούς με φυσιολογικό βάρος οι οποίοι έχουν «κοιλίτσα».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings» της Κλινικής Μάγιο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί να προσέχει κάποιος το βάρος τους, αλλά πρέπει να μετρά και την περίμετρο της μέσης του, όταν θέλει να προασπίσει την υγεία του.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...