Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων για την ΕΚΤ: Σήμερα «κλειδώνει» το waiver

Πέμπτη 02/06/2016 – 13:09Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΌλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο λόγος; Το αν θα επιβεβαιώσει ή όχι την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να αποφασίσει κάτι τέτοιο αν δεν λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τη διαπραγμάτευση.
Η απόφαση για την επαναφορά του waiver θα έχει σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες και για τη ρευστότητά τους αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίου. Επιπλέον η επανένταξη των κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις από τον Ιούνιοθα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνουν την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (γνωστή και ως waiver) για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φθηνό επιτόκιο και αναμένεται να δώσουν σήμερα ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο. Η επαναφορά του waiver μπορεί, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες έως 27 δις. ευρώ πολύ φθηνών δανείων (ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο) από την ΕΚΤ.
Επιτόκια
Στο μεταξύ αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει σήμερα τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως θα αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, δεν παραλείπουν να τονίσουν τα επίμονα αρνητικά ρίσκα και την ετοιμότητά της να χαλαρώσεις ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική.  Η ΕΚΤ, όπως σημειώνει το Reuters, αγοράζει τίτλους ύψους 1,74 τρις. ευρώ προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται «κολλημένος» εδώ και μήνες σε αρνητικό έδαφος, αυξάνοντας τον κίνδυνο η ευρωζώνη να διολισθήσει σε αποπληθωριστικό σπιράλ.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Ιανουαρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, στηρίζοντας τις συστάσεις Ντράγκι για υπομονή προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Αν και η ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι ίσως επαναλάβει την άποψή του ότι δεν προβλέπει άλλη μείωση επιτοκίων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...