Η Γερμανία αύξησε τις πωλήσεις όπλων το 2014

Η Γερμανία αύξησε τις πωλήσεις όπλων το 2014

Κόντρα στη συνολικά ελαφρώς πτωτική τάση, η Γερμανία αύξησε το 2014 τις πωλήσεις όπλων κατά σχεδόν 10%, όπως καταδεικνύει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως.

Πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις κυριαρχούν συχνά στα πρωτοσέλιδα του τύπου και στις τηλεοπτικές οθόνες. Οι εστίες κρίσης -είτε πρόκειται για τη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα- κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής όπλων διεθνώς, οι δαπάνες για εξοπλισμούς μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, πρόκειται μόνο για ελαφρά μείωση, με το άθροισμα των τζίρων των 100 κορυφαίων παραγωγών όπλων να ανέρχεται το 2014 σε 401 δις δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σχέση με το 2013.

Αύξηση 50% στους τζίρους των ρωσικών εταιρειών
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτιά στις εξαγωγές όπλων
Ο Πίτερ Ουίζμαν, ερευνητής του Ινστιτούτου SIPRI, συνόψισε μιλώντας στην DW τις βασικές αλλαγές σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη έκθεση: «η πρώτη εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις των 100 κορυφαίων εταιρειών παραγωγής όπλων παγκοσμίως έμειναν σχετικά σταθερές. Μειώθηκαν λίγο τα τελευταία χρόνια, αλλά η μείωση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη. (…) Μία ξεκάθαρη εξέλιξη είναι ότι οι ρωσικές εταιρείες αύξησαν απότομα τις πωλήσεις τους. Οι εταιρείες με έδρα τη Ρωσία που περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες αύξησαν τους τζίρους τους το 2014 κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2013. Επίσης υπήρξε μείωση εσόδων των εταιρειών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος, βλέπουμε και κάποιες άλλες χώρες, (…) χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα. Εκεί βλέπουμε μια συνεχή ανάπτυξη. (…) Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι νέοι παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων», επισήμανε ο Πίτερ Ουίζμαν.
Παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται, οι παραγωγοί όπλων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, καταλαμβάνοντας το 80% της παγκόσμιας αγοράς.

Περισσότερες πωλήσεις γερμανικών όπλων παρά τις εξαγγελίες
Η Γερμανία αύξηση τις πωλήσεις όπλων παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του Ζ. Γκάμπριελ
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στη φετινή έκθεση του SIPRI είναι η αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις των γερμανικών εξοπλιστικών εταιρειών. Κόντρα στη συνολική τάση μείωσης των πωλήσεων, ο τζίρος των κατασκευαστών όπλων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% κι αυτό παρά την επίσημη ανακοίνωση του γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για άσκηση μιας πιο περιοριστικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων.
Ο Πίτερ Ουίζμαν επιχείρησε να εξηγήσει αυτήν την αντίφαση ως εξής: «Η απάντηση είναι εν μέρει ότι αυτές οι συμφωνίες είχαν υπογραφεί μερικά χρόνια πριν (…) ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοινώσει τις προθέσεις του. Δεύτερον, ειδικά σε ό,τι αφορά την Thyssen-Krupp, πρόκειται για ναυτικό εξοπλισμό που, όπως λέγεται, δεν σχετίζεται άμεσα με καταστολή και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Άιγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κτλ».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...