Η ΕΕ κρύβεται πίσω από εμάς και δεν μιλά ειλικρινά στην Τουρκία, λέει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η ΕΕ κρύβεται πίσω από εμάς και δεν μιλά ειλικρινά στην Τουρκία, λέει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του «με όλους αυτούς που έχουν την εντύπωση ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προχωρά λόγω της Κύπρου»

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Άγκυρα, δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννιά συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς την επιτυχία ή αποτυχία άσκησης επιρροής στην υποψήφια χώρα, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε αυτή να προχωρήσει σε βήματα προόδου. Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που είναι μπλοκαρισμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης πως «υπάρχουν τρία κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν αύριο και δεν ανοίγουν για λόγους που αφορούν την Τουρκία». «Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μακάρι να είχαμε τόση δύναμη. Δεν την έχουμε», επεσήμανε.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, υπό τον τίτλο “Η Νέα Τουρκία, ΕΕ και Κύπρος” που διοργάνωσαν σήμερα, στη Λευκωσία, στην παρουσία πρέσβεων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και άλλων ενδιαφερόμενων, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συμφωνεί απόλυτα ότι μια προνομιακή σχέση της ΕΕ με την Τουρκία είναι η χειρότερη εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία. «Θα είναι μια εξέλιξη η οποία θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του «με όλους αυτούς που έχουν την εντύπωση ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν προχωρά λόγω της Κύπρου. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας αν θεωρούμε ότι εμείς είμαστε ο λόγος που δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Αντίθετα, επεσήμανε, «εμείς θεωρούμε ότι εμείς έχουμε να επωφεληθούμε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κράτος μέλος όταν γίνεται η Τουρκία κράτος μέλος της ΕΕ και προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε γιατί τα κράτη μέλη της ΕΕ που θέλουν να βοηθήσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν δοκιμάζουν την τακτική που χρησιμοποιούν με άλλες χώρες όπως τη Σερβία και τη Βοσνία – Εργεζοβίνη επί των οποίων ασκούνται πιέσεις για να κάνουν υποχωρήσεις σε κάποια θέματα.

«Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Τουρκία όταν η Τουρκία βλέπει ότι η Βοσνία, η Σερβία, οι άλλες χώρες πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν κάποια πράγματα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί ακόμη και κυρώσεις από την ΕΕ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...