Η Ευρώπη εξετάζει σενάρια «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

Η Ευρώπη εξετάζει σενάρια «κουρέματος» του ελληνικού χρέους

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 20/04/2016 – 15:52

Κλάους Ρέγκλινγκ, ESM

ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΣΕΩΝ                                                                                           

Πως θα «ελαφρυνθεί» το ελληνικό χρέος, εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM), στο Λουξεμβούργο. Με την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή και όλοι να εκτιμούν ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα φτάσουν στην τελική συμφωνία, ο Μηχανισμός, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ  επιβεβαίωσε πως  εξετάσει σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς όμως «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του. Το σενάριο που προκρίνεται είναι η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ή μέσω περαιτέρω παράτασης των λήξεων.

Πολυμελής ομάδες, φέρονται να έχουν ξεκινήσει την τεχνική επεξεργασία λύσεων, αλλά σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς για να πραγματοποιηθεί ελάφρυνση θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Το θέμα τους χρέους, απασχολεί τον Μηχανισμό, από τον περυσινό Αύγουστο όταν και είχε  αποκαλύψει, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, επιπλέον μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, όμως τονίζεται πως, αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μόνο χωρίς «κούρεμα» επί της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Αν και ο ESM δεν δίνει λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η ελάφρυνση, στην ανακοίνωσή του τονίζει, ότι «βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση (…) ενώ οι επιλογές αυτές δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η όποια πιθανή απόφαση για περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ληφθεί μόνο με ομόφωνη ψήφο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...