Η Ευρώπη θα κρίνει πρώτα τον προϋπολογισμό και μετά η ελληνική βουλή θα τον ψηφίσει

Η Ευρώπη θα κρίνει πρώτα τον προϋπολογισμό και μετά η ελληνική βουλή θα τον ψηφίσει

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανά χείρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετέχει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αν και τα φρέσκα νέα που θα τους κομίσει ο κ. Τσακαλώτος θα είναι οι προβλέψεις για τους στόχους του προϋπολογισμού το 2016, το ενδιαφέρον των ομολόγων του αναμένεται να εστιαστεί στη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων που συμφώνησε η Ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Παρασκευής.

Πρωταρχικός στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι η όσο το δυνατό ταχύτερη εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Για αυτό το λόγο ο κ. Τσακαλώτος έχει προετοιμαστεί να παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης των δράσεων που προκύπτουν από το νέο Μνημόνιο, προκειμένου να καθησυχάσει τους δανειστές.

Επιπλέον οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη σειρά υλοποίησης των 48 προαπαιτούμενων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα. Ειδικά στο δεύτερο σκέλος οι δανειστές ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος. Οι Βρυξέλλες συνδέουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επιτυχή αξιολόγηση με την εκταμίευση των υπόλοιπων 15δισ ευρώ, τα οποία είναι πιθανό να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, τα στελέχη της κυβέρνηση ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες ελπίζοντας να αποσπάσουν το πράσινο φως από το Eurogroup, προκειμένου την εκταμίευση των δύο υποδόσεων 2+1δισ ευρώ να ακολουθήσει η εκταμίευση ακόμα 5δισ ευρώ αμέσως μετά την αξιολόγηση. Στόχος είναι με αυτά τα χρήματα να ξεμπλοκάρουν τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και να ξεκινήσει η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup θα κρίνει και την ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Πολύ πιθανό θεωρείται ότι τα πρώτα κλιμάκια θα αρχίσουν να καταφθάνουν από αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν τον έλεγχο για τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες.

Άγνωστη ακόμα παραμένει η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επαναλαμβάνουν ότι αυτή θα κριθεί από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, κάνοντας σαφές ωστόσο ότι ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 15δισ ευρώ και να προχωρήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μίνιμουμ που θέτουν ως προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τότε η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με βάση τις αναφορές που θα κάνουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Προϋπολογισμός υπό αναθεώρηση

Χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις αναμένεται να περάσει από το Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο θα αποτελέσει μόνο «το όχημα» το οποίο θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην τελική συμφωνία για τους στόχους, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο γραφει η Huffington post το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 θα προβλέπει, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2015 και 0,8% για το 2016. Αντίστοιχα η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα είναι 0,5%, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, ενώ τα έσοδα θα κυμανθούν στα 49δισ ευρώ, όπως και οι δαπάνες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...