Η ΝΔ και η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ

Πολύς θόρυβος «σηκώθηκε» τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τη θέση της ΝΔ, στην υπόθεση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009.

Η, τουλάχιστον, αμφίσημη στάση της σημερινής ηγεσίας, έδωσε τροφή σε σπέκουλα, που έφτασε στο σημείο, να εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποδέχεται την αξιοπιστία των στοιχείων, επειδή αναγνώρισε το ύψος του ελλείμματος, ως αντικειμενικό δεδομένο! Είναι, δηλαδή, σα να υποστηρίζει κανείς, ως οι βουλευτές και δικαστές που εφάρμοσαν το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, για την ποινική ευθύνη των υπουργών, αναγνώρισαν, με αυτό τον τρόπο, το καθεστώς της χούντας…

Η αλήθεια, που φαίνεται να αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν ορισμένοι, είναι πως η ΝΔ έχει πάρει, έγκαιρα, σαφή και ανεπίδεκτη παρερμηνείας θέση, για το ζήτημα που επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή τη δικαστική εξέλιξη. Η θέση αυτή, μάλιστα, αποτυπώθηκε και σε εύχρηστο βιβλιαράκι, με τη φωτογραφία του τότε προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, να κοσμεί το εξώφυλλο.

Στο εν λόγω βιβλίο και στο κεφάλαιο, που επιγράφεται «η περίοδος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009, κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ», που αντιστοιχούσε, σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, σε 8,8 δις ευρώ. Κατά τους επιτελείς της ΝΔ, το πραγματικό έλλειμμα, αν δε μεσολαβούσε η «δημιουργική λογιστική», «θα είχε διαμορφωθεί στο 9,9%».

Κατηγορούνταν, συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου-Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι, μεταξύ άλλων, «ματαίωσε ώριμες δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010, μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009» κι έτσι επήλθε η διόγκωση του ελλείμματος.

Στη βάση αυτών, των απολύτως ξεκάθαρων θέσεων, η ΝΔ είχε διακηρύξει, δια του τότε προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, ότι, ως κυβέρνηση, θα προχωρούσε στη σύσταση μιας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής, για την επίμαχη περίοδο. Εξαγγελία που, ουσιαστικά, ακυρώθηκε, λόγω της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Υποθέτουμε πως ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ, ως επίλεκτο στέλεχος και βουλευτής, συνέπλεε με αυτή την τοποθέτηση του κόμματος, εν πάση δε περιπτώσει, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη, κάποια διαφοροποίηση του.

Τίθεται, επομένως, ζήτημα συνέπειας για τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς η «επιτήδεια ουδετερότητα» δε συνιστά την καλύτερη θέση, για έναν πολιτικό, που επαγγέλλεται νέα ήθη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...