Η Νέα Ζηλανδία προστίθεται στις χώρες που απαγορεύουν τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης

Η Νέα Ζηλανδία προστίθεται στις χώρες που απαγορεύουν τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης

Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες αγορών μίας χρήσης από το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα έχουν έξι μήνες για να καταργήσουν σταδιακά τις πλαστικές σακούλες, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 100.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (περίπου 58.000 ευρώ).

Σε συνέντευξη Τύπου, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία μόλις επέστρεψε από άδεια μητρότητας έξι εβδομάδων, δήλωσε ότι το πλαστικό ήταν το κυριότερο θέμα για το οποίο έλαβε γράμματα από παιδιά σχολικής ηλικίας. «Λαμβάνουμε σημαντικά βήματα για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικές ύλες, έτσι ώστε να μην περάσουμε αυτό το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 750 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου 150 ανά άτομο. «Πρόκειται για ένα βουνό από σακούλες, πολλές από τις οποίες καταλήγουν να ρυπαίνουν το πολύτιμο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον μας και προκαλούν σοβαρές βλάβες σε όλα τα είδη θαλάσσιας ζωής», δήλωσε η Άρντερν.

Το Μπαγκλαντές ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες το 2002. Από τότε, η Κίνα, το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, το Μαρόκο, η Κένυα, η Ρουάντα, η Μαυριτανία, η Σρι Λάνκα, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Βανουάτου, η Αλβανία και η Γεωργία εφάρμοσαν παρόμοιες απαγορεύσεις.

Άλλες χώρες πειραματίζονται με υποχρεωτικές ελάχιστες χρεώσεις ή εθελοντική κατάργηση των πλαστικών σακουλών. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρεωτική χρέωση πέντε πεννών για πλαστικές σακούλες και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Αυστραλίας σταμάτησαν εθελοντικά να προσφέρουν δωρεάν πλαστικές σακούλες νωρίτερα αυτό το μήνα.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/339757-E-Nea-Zelandia-prostithetai-stis-chores-poy-apagoreyoyn-tis-plastikes-sakoyles-mias-chreses ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...