Η Πέγκυ Ζήνα στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2016»

zina

Γράφει  ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

Πιστό στο καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του με το κοινό, πραγματοποιείται στις 6 και 7 Αυγούστου το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2016», που διοργανώνει με συνέπεια εδώ και σχεδόν δυόμιση δεκαετίες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Το Φεστιβάλ, το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και την καθολική συμμετοχή των κατοίκων των γύρω περιοχών, φέρνει τον αέρα του πολιτισμού και της παράδοσης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στον γραφικό Ξηροπόταμο. Φέτος μάλιστα, συνεχίζοντας την συνήθεια των τελευταίων χρόνων, που θέλει αγαπητοί τραγουδιστές να εμφανίζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ,  θα δώσει συναυλία η δημοφιλής ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού Πέγκυ Ζήνα, η οποία θα εμφανισθεί στις 7 Αυγούστου ρίχνοντας έτσι την αυλαία του Φεστιβάλ.

 

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ 6 Αυγούστου, περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές  εκδηλώσεις με μια διεθνή συμμετοχή από την Ρουμανία καθώς και με τέσσερις ελληνικές παραδοσιακές  χορευτικές ομάδες. Συγκεκριμένα θα εμφανισθούν χορευτικές ομάδες από το Πολιτιστικό Σωματείο “Χοροστάτες” (Θεσσαλονίκη), τον  Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού (Κατερίνη), από την Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας (Ημαθία) και από τον Μορφωτικό  Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξάτου (Δράμα).

Τη δεύτερη μέρα 7 Αυγούστου το πρόγραμμα θα ανοίξει η χορευτική ομάδα από την Ρουμανία. Στη συνέχεια, η Πέγκυ Ζήνα με μια εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, με την οποία γιορτάζει τα 20 χρόνια της στις ζωντανές εμφανίσεις, θα παρουσιάσει παλιότερες και νεότερες, αγαπημένες επιτυχίες, σε μια συναυλία που θα μείνει αξέχαστη.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου. Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 20.30. Γενική είσοδος 5 ευρώ.

 

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε από μία ομάδα ανθρώπων με αγάπη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του χωριού, που έβλεπαν σταδιακά να εξαλείφεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Έτσι, το 1979 ιδρύεται ως Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την έρευνα, την καταγραφή και τη μελέτη των ηθών και εθίμων της κοινότητας.

Τα πιο σημαντικά έθιμα είναι η συνέχιση του Δρώμενου των Αράπηδων (Αράπιντεν) στις 6 και 7 Ιανουαρίου, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο (Ιλίντεν) στις 19 Ιουλίου και ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του Ξηροποτάμου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εκτός από τις ομάδες χορού, δημιούργησε πιλοτικά τμήματα υφαντικής-ραπτικής και εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων.Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου επιθυμώντας να φέρει σε επαφή και επικοινωνία τις πολιτιστικές εκφράσεις διαφόρων περιοχών και λαών, διοργανώνει το 1993 το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών με την επωνυμία “Ξηροπόταμος 1993” φιλοξενώντας τέσσερις  χορευτικές ομάδες από το εξωτερικό και οκτώ από τον ελλαδικό χώρο.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροπόταμος συνεχίζει να διοργανώνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στο φεστιβάλ έχουν λάβει μέρος έως σήμερα πάνω από 120 ελληνικά συγκροτήματα και 80 από χώρες του εξωτερικού.

 

Το 1996 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ο σύλλογος προσθέτει κι ένα καινούργιο στοιχείο:την τελετή έναρξης, η οποία σηματοδοτεί μία νέα καινοτόμα περίοδο στα πλαίσια της διοργάνωσης. Η τελετή έναρξης που συνεχίζει μέχρι σήμερα, είναι ένα 20λεπτο  μουσικοχορευτικό-θεατρικό πρόγραμμα από χορευτές του Mορφωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Ξηροποτάμου, που κάθε φορά αντιπροσωπεύει  και ένα διαφορετικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Από το 2008, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ φιλοξενούνται διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Γλυκερία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, κ.ά.

 

Στις μέρες μας λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 200 άτομα ηλικίας τεσσάρων έως εξήντα ετών.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει συστήσει ερευνητικές ομάδες, ψάχνοντας πιο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα τα ήθη και έθιμα που χάθηκαν ή αλλοιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

 

Τηλ. & Fax: 25210-92631  Κινητό: 6946282094     

 

 

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...