Η Πορτογαλία στην κορυφή της Ευρώπης

Δευτέρα 11/07/2016 – 08:34

Σάντος

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ                                                                                          

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος επικράτησε 1-0 της Γαλλίας στην παράταση χάρη σε γκολ του Έντερ και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της με τον Κριστιάνο πλέον να κλαίει από χαρά!

Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε «νοκ- άουτ» από το μακράρισμα του Ντιμίτρι Παγέ εκτός από τον ίδιο δάκρυσε όλη η Πορτογαλία και όλος ο πλανήτης. Λίγο μετά το 109′ ο 31χρονος έβαλε τα κλάματα και πάλι. Αυτή τη φορά για καλό λόγο, αφού εκείνη τη στιγμή ο Έντερ μόλις είχε κάνει το 1-0 για τους Ίβηρες που εν τέλει επικράτησαν με αυτό το σκορ των Γάλλων και κατέκτησαν για πρώτη φορά το Euro.

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο «Σταντ ντε Φρανς» έτσι, όπως μας έχουν συνηθίσει σε όλο το τουρνουά. Δηλαδή η Γαλλία με επιθετική διάταξη και την Πορτογαλία να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνά της, προσπαθώντας να απειλήσει σε κάποια αντεπίθεση. Έτσι, οι «τρικολόρ» δεν άργησαν να απειλήσουν για πρώτη φορά την εστία των Ιβήρων συγκεκριμένα στο 10′ όταν ο Παγέ με απίθανη μπαλιά βρήκε τον Γκριεζμάν, ο οποίος έκανε πολύ ωραία κεφαλιά με καμπύλη, όμως, ο Πατρίτσιο έδιωξε σε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα με τον ίδιο τρόπο ο Ζιρού έστειλε την μπάλα στα χέρια του Πορτογάλου  γκολκίπερ.

Ωστόσο, η στιγμή που έκανε όλο το γήπεδο και όλο τον πλανήτη να βουρκώσει ήρθε στο 20΄όταν ο Παγέ χτύπησε δυνατά και άτσαλα τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο γόνατο με τον έμπειρο επιθετικό να μην μπορεί να συνεχίσει και να περνάει στη θέση του ο Ρικάρντο Κουαρέσμα. Οι Γάλλοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 34′ ο  Παγέ έδωσε στον Σισοκό που μέσα στην περιοχή, αυτός με τακουνάκι κάνει την ποδιά στον Γουίλιαμ Καρβάλιο και το σουτ αλλά ο Ρουί Πατρίσιο έδιωξε με τις γροθιές. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν είχαν την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του αγώνα, αλλά, μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο και έτσι το 0-0 έμεινε με τους παίκτες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια και τους Πορτογάλους να προσπαθούν να συνέλθουν από την απώλεια του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους ρόλους να είναι ίδιοι στον αγωνιστικό χώρο του «Σταντ ντε Φρανς» και τους οικοδεσπότες να πιέζουν με διάφορους τρόπους. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του παιχνιδιού, αλλά και της Γαλλίας, μέχρι εκείνη τη στιγμή, συνέβη στο 66′ όταν ο Κομάν σέντραρε και ο Γκριεζμάν με ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα για λίγο έξω με τους Πορτογάλους να στέκονται τυχεροί.

Η πρώτη στιγμή για τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος δημιουργήθηκε στο 80′ όταν ο Νάνι έκανε σέντρα- σουτ και ο Γιορίς απομάκρυνε με δυσκολία, τότε η μπάλα έφτασε στον Κουαρέσμα, ο οποίος με ωραίο γυριστό προσπάθησε να νικήσει τον τερματοφύλακα της Τότεναμ που έδιωξε με δυσκολία. Στο 84′ οι Γάλλοι «απάντησαν» με τον Σισοκό που σούταρε από μακριά, όμως, ο Πατρίτσιο έδιωξε με δυσκολία. Όμως στο 91′ οι Γάλλοι έφτασαν πάρα πολύ κοντά στο 1-0 και στο τέρμα που θα τους έδινε τη νίκη και το βαρύτιμο τρόπαιο όταν ο Ζινιάκ με ωραία προσπάθεια, «άδειασε» τον Πέπε, αλλά, το πλασέ του σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του Πατρίτσιο που είχε και πάλι την τύχη με το μέρος του. Έτσι, το παιχνίδι έληξε 0-0 και οδηγήθηκε στην παράταση.

Το πρώτο μέρος πέρασε χωρίς κάποια μεγάλη συγκίνηση, όμως, το δεύτερο έκρυβε όσα δεν είχαμε δει σε όλο το ματς. Στο 108′ οι Πορτογάλοι κέρδισαν φάουλ σε πολύ καλή θέση με τον Γκερέιρο να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς, αλλά αυτό που δεν κατάφερε ο νεαρός μπακ το έκανε ο Έντερ ένα λεπτό αργότερα με μακρινό σουτ «γράφοντας» το 1-0 και κάνοντας όλους τους Πορτογάλους να πανηγυρίσουν έξαλλα.

To 1-0 έμεινε μέχρι τέλους και οι Πορτογάλοι κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Euro.

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίτσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Ρενάτο Σάντσες (79’ Έντερ), Άντριεν Σίλβα (66′ Ζοάο Μουτίνιο), Κ. Ρονάλντο (25’ Κουαρέσμα), Νάνι. 

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Κονσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουιντί, Πογκμπά, Σισοκό (110’ Μαρσιάλ), Γκριζμάν, Παγέ (58’ Κομάν), Ζιρού (78’ Ζινιάκ).

 

Φωτογραφία Eurokinissi

Πηγή: filathlos

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...