«Η Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο Μικρό Παλλάς (Εικόνες)

«Η Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο Μικρό Παλλάς (Εικόνες)

προδοσία

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

«Η Προδοσία» του νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου βρετανού δραματουργού, πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο, το 1978, σε σκηνοθεσία του Πήτερ Χωλ. Τρία χρόνια αργότερα ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1981, από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Έκτοτε έχει γνωρίσει αρκετά ανεβάσματα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα πιο αγαπητά έργα του συγγραφέα στη χώρα μας. Αυτή τη φορά επιστρέφει στο θέατρο Μικρό Παλλάς, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου,  κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 «Ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης και η Κατερίνα Παπαδάκη έρχονται αντιμέτωποι με μια πολλαπλή προδοσία σε ένα ταξίδι στον Χρόνο προς το Παρελθόν, με μοναδικό οδηγό τη Μνήμη. Μόνο που κάποιες φορές και η Μνήμη Προδίδει…», λέει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. 

«ΠΡΟΔΟΣΙΑ» Με τον όρο προδοσία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων δεσμεύσεων ή υποσχέσεων μέσα σε μια σχέση. Είναι επίσης η εξαπάτηση ερωτικού συντρόφου, φίλου ή συγγενή, καθώς και η διάψευση προσδοκιών και ελπίδων των άλλων ή και του ίδιου του εαυτού.

προδο

 «ΜΝΗΜΗ» Με τον όρο μνήμη χαρακτηρίζεται η διαδικασία του ανθρώπινου εγκεφάλου, να θυμάται τις γνώσεις τις εμπειρίες αλλα και τις εντυπώσεις που αποκομίζει στην διάρκεια της ζωής του.

προδ

 Η «Προδοσία» παρακολουθεί τη δεκαετή διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός άντρα (Τζέρρυ) με τη σύζυγο του καλύτερου του φίλου (Έμμα και Ρόμπερτ). Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των τριών ηρώων του μέσα από εννέα, σύντομες, σκηνές, χρησιμοποιώντας μια ευφυή ανατροπή: οι σκηνές ακολουθούν ανεστραμμένη χρονολογική σειρά. Το έργο ξεκινά με τη συνάντηση των δύο πρώην εραστών, δύο χρόνια μετά τη διακοπή του δεσμού τους, και πηγαίνει πίσω στο χρόνο, για να καταλήξει τη μέρα που ξεκινά ο «παράνομος» δεσμός τους, δέκα χρόνια πριν. Ο Πίντερ βάζει στο μικροσκόπιο τα τρία πρόσωπα και παρακολουθεί με πικρό χιούμορ τις αλλαγές που επέρχονται συν τω χρόνω στις μεταξύ τους σχέσεις.

προδο

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση : Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Σκηνικά: En Route Architects – Hannes Livers Gutberlet – Κατερίνα Κούρκουλα

Επιμέλεια Κοστουμιών: Άγις Παναγιώτου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας

Σχεδιασμός Ήχων-Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος

Βοηθός Σκηνοθέτη : Δήμητρα Δερμιτζάκη

Παραγωγη Αθηναικα Θέατρα

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Κατερίνα Παπαδάκη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/320166-E-Prodosia-toy-CHarolnt-Pinter-sto-theatro-Mikro-Pallas-Eikones ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...