Η Τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα

Η Τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα
«Κλείδωσε» η δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – Μετά το Eurogroup, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Ελλάδα – «Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία» σχολιάζουν συνεργάτες του Γκίκα Χαρδούβελη

Επιβεβαιώνονται, και από την ελληνική πλευρά, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και θέλουν τους ελεγκτές της Τρόικας να επιστρέφουν αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «κλείδωσε» η δίμηνη παράταση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα για να ξαναρχίσουν τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της εκρεμούς αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αύριο αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έρχονται στην Αθήνα αύριο Τρίτη. «Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία», ήταν το πρώτο σχόλιο από το οικονομικό επιτελείο για την απόφαση που ελήφθη στο σημερινό Eurogroup να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Επιτέλους ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά μας βγάζει από το αδιέξοδο και επιτρέπει να μπούμε προς την τελική ευθεία» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Άγνωστο παραμένει εάν η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται και οριστική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, φαίνεται ωστόσο ότι, σε πρώτη φάση, γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ελεγκτών, που αφορούσε κυρίως στο δημοσιονομικό κενό και στους τρόπους κάλυψής του.

Το ελληνικό «ζήτημα»

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει απόψε μια οριστική συμφωνία για την επέκταση τους προγράμματος για την Ελλάδα.

Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

«Σήμερα θα ακούσουμε τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα, για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να «κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, στα «μαλακά» η Ιταλία

Λίγο πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του Eurogroup στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς των επτά κρατών- μελών που βρίσκονται είτε στο προληπτικό είτε στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος σε αυτές τις χώρες και κυρίως σε Παρίσι και Ρώμη, για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν, στην κοινή τους ανακοίνωση, ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, καλώντας τη να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ κάλεσαν την Ιταλία να συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής «αποτελεσματικών μέτρων».

Λίγο πριν επιστρέψουν στη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα», ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σκιαγράφησαν τις προθέσεις του Eurogroup και της Κομισιόν να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες χωρίς εξαιρέσεις.

«Είχαμε μια έντονη, αλλά ουσιώδη συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο που τους δίδεται, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Γαλλία. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών (σ.σ. Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρία, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) το Μάρτιο του 2015. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία».

Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά και τη δημοσίευση των επόμενων οικονομικών προβλέψεων, που αναμένονται τον επόμενο Φεβρουάριο.

Παρόλο που οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου δεν απασχόλησαν το Eurogroup, καθώς οι δύο αυτές χώρας βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν τις προσπάθειες των χωρών και τη μεταρρυθμιστική τους πορεία και κάλεσαν την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με αποφασιστικότητα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...