Η έκθεση για τα 4 τηλεοπτικά κανάλια

Η έκθεση για τα 4 τηλεοπτικά κανάλια

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τετάρτη 10/02/2016 – 10:42

καμερες καναλια

Μέσα στην Τετάρτη θα κατατεθεί -κατά πάσα πιθανότητα- στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να δοθεί στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά η τελική έγκριση για την κατάθεσή της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη νέα άκαρπη προσπάθεια που κατέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, για να επιλεγεί με αυξημένη πλειοψηφία η νέα διοίκηση του ΕΣΡ, αποφάσισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποδεσμεύοντας το ΕΣΡ από την ευθύνη έγκρισης των τηλεοπτικών αδειών.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού ενημερωτικού περιεχομένου που θα προκηρυχτούν, θα είναι τέσσερις.

Η γνωμάτευση της Φλωρεντίας

Η απόφαση της κυβέρνηση βασίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του Τμήματος Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Ρυθμιστικών Αρχών της Φλωρεντίας (Florence School of Regulation), που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ως πρόγραμμα του Robert Schuman Centre for Advanced Studies.

Η σχολή (FSR C&M) συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Η έκθεση εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε γνωμάτευση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα και τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να δοθεί με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

Πριν από τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών TV, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο Χάρτη Ψηφιακών Συχνοτήτων για την τηλεόραση.

Για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές ανάγκες, να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και η υγιής ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς, ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων θα πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και να χρησιμοποιήσει μόνο τις συχνότητες έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τη Σύμβαση της Γενεύης (GE06).

Η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz θα μπορούσε να παραχωρηθεί (και να δημοπρατηθεί) για τις κινητές επικοινωνίες. Ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων για την ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις συχνότητες της Σύμβασης της Γενεύης και στη ζώνη κάτω των 700 MHz (κανάλια 21-48).

Ο μέγιστος αριθμός των πολυπλεκτών που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, στη ζώνη κάτω των 700 MHz είναι τέσσερις. Δεδομένου ότι δύο από τους πολυπλέκτες προορίζονται για δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές, οι άλλοι δύο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD (υψηλής ευκρίνειας), ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...