Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου
Η σιδηροπενία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή καθιστά το αίμα πιο κολλώδες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.

Η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού είναι τα ισχαιμικά, που συμβαίνουν όταν μικροί θρόμβοι φράζουν την κυκλοφορία του αίματος (κάτι στο οποίο συμβάλλει και η σιδηροπενία). Η πιο σπάνια περίπτωση είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, όταν διαρρηγνύονται αγγεία στον εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αποτελεί γνώρισμα περίπου δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως (δηλαδή σχεδόν του 30% του πληθυσμού της Γης) συνιστά πιθανό παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό τόσο στους ενήλικους, όσο και στα παιδιά. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει και, επιπλέον, για πρώτη φορά βρίσκει τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η σιδηροπενία αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

«Εφόσον τα αιμοπετάλια προσκολλώνται μεταξύ τους περισσότερο σε κάποιον άνθρωπο που έχει έλλειψη σιδήρου, θεωρούμε ότι αυτό εξηγεί γιατί η σιδηροπενία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα» εξηγεί η Δρ Σόβλιν.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο είναι δυνατό να μειωθεί η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μέσω θεραπείας της σιδηροπενίας. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων μετά την αύξηση του επιπέδου του σιδήρου στο αίμα τους.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...