Η αλήθεια για τα έσοδα του Δημοσίου

Δημόσιο Έσοδα

Στα 3,8 δις ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου τον Αύγουστο – Η πληρωμή ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, έβγαλε εκτός στόχων τα έσοδα του Αυγούστου

 Ο ΕΝΦΙΑ, έφερε την «τρύπα» στα έσοδα, καθώς ενώ είχε υπολογιστεί στον στόχο που είχε τεθεί για τον Αύγουστο, τελικά η πρώτη δόση καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η αλλαγή, έφερε υστέρηση 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου. Όμως η αν είχε καταβληθεί και η δόση που εκτιμάται στα 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, τότε τα έσοδα θα ήταν αρκετά πάνω από τον στόχο. 

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, το γενικό σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 3.804 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 3,87 δις ευρώ (μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ ή 1,7% ). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (καθαρά έσοδα 3,82 δις ευρώ) υπάρχει μείωση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

 Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν δύο παράγοντες. Το γενικό σύνολο των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, προ επιστροφών, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 4,08 δις ευρώ, έναντι στόχου 4,18 δις ευρώ.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (γενικό σύνολο εσόδων 4.055 εκατ. ευρώ) υπάρχει αύξηση κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2015, λόγω συνεχών παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σημαντικό μέρος της πρώτης δόσης αυτών των φόρων εισπράχθηκε τον Αύγουστο 2015.

Ιδιαίτερο βάρος έχει και ο υψηλός ρυθμός  επιστροφών φόρων, που τον Αύγουστο έφτασαν τα 278 εκατ. ευρώ, 31 εκατ.  κάτω από τον στόχο των 309 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές που προέρχονται από την ειδική χρηματοδότηση. Αν και δεν έπιασαν τον στόχο, ήταν αυξημένα έναντι του Αυγούστου 2015, όταν και οι επιστροφές ήταν 226 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε, ο  προσδιορισμός των φορολογικών εσόδων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες όπου υπήρξε αύξηση ή μείωση θα προκύψει με την έκδοση του οριστικού δελτίου, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...