Η αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας στη συνάντηση Καμμένου – Πάιατ

Η αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας στη συνάντηση Καμμένου – Πάιατ

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Αν. Μεσόγειο – Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια Ελλάδα – ΗΠΑ: Τόξο ειρήνης και ασφάλειας από Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα έως Αν. Μεσόγειο

 Με τον πόλεμο στην περιοχή της Συρίας να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις να στρέφουν την προσοχή τους στην ανατολική μεσόγειο, η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε σενάριο. Κάθε σχέδιο ενέργειας των ΗΠΑ στη Συρία, θεωρείται ότι θα περιλαμβάνει και τη βάση της Σούδας, ενώ κάθε εμπλοκή της Μ. Βρετανίας, θα περιλαμβάνει τις βάσεις της, στη Κύπρο. Με ΗΠΑ και Ρωσία, να ανταλλάσσουν, λεκτικές προκλήσεις (προς το παρόν), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία ξαφνική κλιμάκωση. Το πεδίο μάχης της συριακής επικράτειας, το οποίο φέρει την κατάρα να είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μπορεί μέσα σε μία στιγμή, να γίνει αρένα δοκιμών για τα νέα υπερόπλα τους.

Στην Αθήνα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες, με επαφές σε ανώτερο επίπεδο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εχθές «πραγματοποιήθηκε η 18η Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, με σκοπό την συνολική επισκόπηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών». Ένα συμβούλιο, στο οποίο παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ανώτεροι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων.  Στην αποστολή των ΗΠΑ, συμμετείχαν ο αναπληρωτής  βοηθός υπουργός  Άμυνας των ΗΠΑ Thomas Goffus, ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen και ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt.

Από το πεντάγωνο έγινε γνωστό ότι η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών. Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά έθεσε άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και του κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου εξέτασε επίσης δυνατότητες για αμυντική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στο τέλος των συνομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Έλληνα πιλότου Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328353-E-anabathmise-ton-amyntikon-dynatoteton-tes-choras-ste-synantese-Kammenoy-Paiat ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...