Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας στη συνάντηση Κοτζιά – Λε Ντριάν

Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας στη συνάντηση Κοτζιά – Λε Ντριάν

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λε Ντριάν, η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και η υλοποίηση κοινών δράσεων ήταν οι βασικοί άξονες των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε το παλιό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία- Συμμαχία» και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος – Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».

Παράλληλα ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Λε Ντριάν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν τόνισε ότι η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι’ αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Και όπως είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα θέλαμε και σήμερα σε αυτή την νέα φάση να σας διαβεβαιώσουμε για την υποστήριξή μας για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Παράλληλα τόνισε τη σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών που διαπιστώθηκε σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. «Διαπιστώσαμε ότι η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, θεωρεί ότι η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Υπάρχει το θέμα των νέων υδρογονανθράκων της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει ένα περαιτέρω πεδίο συνεργασίας. Και βεβαίως, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν για το θέμα αυτό. Και προτείνουμε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες κοινής δράσης».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις για θέματα ευρωπαϊκά.

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, για το οποίο, όπως είπε, έγινε εκτενής συζήτηση, τόνισε τη μεγάλη σημασία του και επισήμανε ότι η Γαλλία συμμερίζεται «τη βούληση να υπάρξει μία ευρωπαϊκή, ισχυρή και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική» ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα μεταναστευτικά κύματα με τρόπο πιο αποτελεσματικό από ό,τι στο παρελθόν». Επ΄ αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση «και η πολιτική και η οικονομική υποστήριξη».

Ερωτηθείς, επίσης, αν παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον και η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι «είναι απαραίτητο στην ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων». Όλα αυτά, βεβαίως, όπως υπογράμμισε «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους. Με το Νίκο, λοιπόν, αναφέραμε αυτή τη στρατηγική και συμφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργήσουμε».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/341687-E-anabathmise-ton-scheseon-Elladas-Gallias-ste-synantese-Kotzia-Le-Ntrian ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...