Η απαξίωση έρευνάς του τον οδήγησε στην αυτοκτονία

Η απαξίωση έρευνάς του τον οδήγησε στην αυτοκτονία
Τέλος στη ζωή του έβαλε ιάπωνας βιολόγος, ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση με έρευνα του για τα βλαστοκύτταρα, η οποία όμως στη συνέχεια απαξιώθηκε καθώς υπήρξε η καταγγελία ότι είχε γραφτεί με πλαστά στοιχεία, με αποτέλεσμα η φήμη του να υποστεί πλήγμα.

Ο 52χρονος Γιοσίκι Σασάι, ήταν αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Βιολογίας Rilken και είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα άγχους και εξάντλησης, μετά την αμφισβήτηση της δουλειάς του.

Η έρευνα είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο στο βρετανικό περιοδικό Nature.

Σε αυτήν, η ομάδα των επιστημόνων υποστήριζε πως μπορούσε να κάνει κύτταρα ενηλίκων να συμπεριφέρονται σαν βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν θεωρητικά σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, δημιουργώντας νέα όργανα.

Η εργασία προκάλεσε αίσθηση καθώς αν τα παραπάνω συνέβαιναν, τότε οι επιστήμονες θα μπορούσαν να πάρουν βλαστοκύτταρα, χωρίς να πρέπει να «θυσιάσουν» έμβρυα, όπως γίνεται σήμερα.

Ωστόσο κάποια στιγμή αμφισβητήθηκε γιατί τα αποτελέσματα που ισχυρίζεται ότι πέτυχαν οι επιστήμονες που την έγραψαν, δεν έγινε δυνατό να επαναληφθούν από άλλους επιστήμονες, με αποτέλεσμα ένας εκ των συγγραφέων να δηλώσει πως τα στοιχεία πρέπει να επανεξεταστούν.

«Έχασα την πίστη μου στην εργασία, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε για κάποια επιβεβαίωση» δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν ξανά από την αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σασάι, άφησε πέντε σημειώματα πριν αυτοκτονήσει, ορισμένα από τα οποία απευθύνοντα σε αξιωματούχους του Ινστιτούτου.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το συμβάν ήταν «ατυχές» και πρόσθεσε πως ο επιστήμονας είχε «μεγάλη συνεισφορά στον τομέα της αναπτυξιακής βιολογίας» ενώ απολάμβανε διεθνούς φήμης.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...