Η απώλεια βάρους μάς χαλάει τη διάθεση

Η απώλεια βάρους μάς χαλάει τη διάθεση
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One καταδεικνύει ότι όσοι χάνουν βάρος είναι πιο πιθανό να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με όσους παραμένουν στα κιλά τους.

Η μελέτη αφορούσε σε υπέρβαρους ενήλικες άνω των 50 ετών και υπέδειξε ότι όσοι έχασαν πάνω από το 5% του συνολικού σωματικού τους βάρους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε βασικούς δείκτες υγείας, εκδήλωσαν όμως κακή διάθεση.

Οι υπέρβαροι ενήλικες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα επιβάλλεται να χάνουν βάρος προκειμένουν να προστατευθούν από σοβαρές παθήσεις. Για αυτούς, η απώλεια βάρους δε χρειάζεται μόνο για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους αλλά και για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια για απώλεια των περιττών κιλών δε φάνηκε να οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ευεξίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι όσοι ακολοθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη από το κοντινό τους περιβάλλον αλλά και από επαγγελματίες εάν αισθάνονται ότι το χρειάζονται.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.900 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες από την Αγγλία. Τα ερευνητικά δεδομένα κάλυπταν περίοδο τεσσάρων ετών και αφορούσαν στο βάρος, στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τα λιπίδια στο αίμα των συμμετεχόντων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν στη διάθεση και τα επίπεδα ευεξίας τους.

Οι 278 συμμετέχοντες που κατάφεραν να χάσουν τα περιττά κιλά παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στα λιπίδια στο αίμα τους. Ωστόσο, τα άτομα αυτά ήταν κατά 50% πιο πιθανό να εκδηλώσουν αρνητικά συναισθήματα και κακή διάθεση, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν παραμείνει στα ίδια κιλά.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι το φαινόμενο οφείλεται πιθανότατα στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται σε δίαιτα, όπως η προσπάθεια να αντισταθούν σε γλυκά και άλλα εδέσματα αλλά και να αποφύγουν κοινωνικές συγκεντρώσεις που περιλαμβάνουν παχυντικά γεύματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...