Η δίαιτα σε νεαρή ηλικία “χειροτερεύει” τη μελλοντική υγεία

Η δίαιτα σε νεαρή ηλικία “χειροτερεύει” τη μελλοντική υγεία
Όσο πιο νωρίς «μπαίνει» η αυστηρή δίαιτα στη ζωή της γυναίκας… τόσο πιο άσχημες είναι οι συνέπειες για τη μελλοντική υγεία της! Λίγο τα λάθος πρότυπα, λίγο η πίεση της μόδας και πολλές λένε «ναι» στις αυστηρές δίαιτες από την εφηβεία -ή ακόμα πιο πριν- σύμφωνα με έρευνα πάνω σε 1.340 φοιτήτριες κολλεγίων.
 Οι ειδικοί παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντριών από τη στιγμή της «πρώτης» δίαιτας και μετά από 10 χρόνια εξέτασαν την υγεία τους.
Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι όσες από αυτές ξεκίνησαν από πολύ νωρίς δίαιτα, ακολουθούν ακραίες συμπεριφορές όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους τους, κάνουν καταχρήσεις (αλκοόλ) και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες μελλοντικά. Σύμφωνα με την Pamela Keel, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Florida State University, οι ερωτήσεις της έρευνας επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα: πόσο συχνά ακολουθούν δίαιτες, ποιες στρατηγικές ακολουθούν π.χ. δίαιτες εξπρές και πότε ξεκίνησαν να προσέχουν το βάρος τους.

«Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιο λόγο η δίαιτα σε νεαρή ηλικία οδηγεί προς την κακή υγεία. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι οι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί παράγοντες συνεχίζουν να ελέγχουν τις ζωές τους ακόμα και στο κολέγιο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται προς τις ανθυγιεινές συμπεριφορές», συνεχίζει η ίδια στο CBS News.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν την απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με μέτρο και με ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. «Είναι σημαντικό οι γονείς και οι επαγγελματίες διατροφής να βρίσκονται δίπλα στα κορίτσια που έχουν μανία με τις δίαιτες και τις ακραίες συμπεριφορές, καθώς αυτό θα τις επηρεάσει αρνητικά στο μέλλον. Η παχυσαρκία έχει αυξηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια, ενώ η μέση ηλικία στην οποία οι γυναίκες αρχίζουν δίαιτα… έχει μειωθεί δραματικά!», εξηγεί η δρ. Holly Lofton από το NYU Langone Medical Center.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ο  δρ. Metee Comkornruecha από το Νοσοκομείο Παίδων του Μαϊάμι στη Φλόριντα συμβουλεύει τους γονείς να μην αποθαρρύνουν τους υπέρβαρους νέους όσον αφορά το «χάσιμο» των περιττών κιλών, αλλά να τους ενθαρρύνουν να τα χάσουν αργά και σε λογικά πλαίσια. Πάντως, στην Ολλανδία πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατείες για τη δημόσια υγεία που να προωθούν τη σωματική δραστηριότητα, τη μείωση του «καθισιού» μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...